x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atacul cerebral mai frecvent la femei

Atacul cerebral mai frecvent la femei

de Magda Marincovici    |    09 Feb 2014   •   21:12
Atacul cerebral mai frecvent la femei
Explicaţii: hipertensiunea arterială, contraceptivele orale, complicaţiile sarcinii

Femeile sunt mai expuse riscului de accident vascular cerebral (AVC) comparativ cu bărbaţii, avertizează American Heart Association.

Tulburări de vorbire, de vedere, imobilitate, vertije... Sunt simptome ce pot anunţa un accident vascular cerebral (AVC). Considerată o afecţiune neurologică acută, gravă, AVC-ul apare în urma blocării irigării cu sânge a unei zone cerebrale sau prin hemoragie cerebrală.

De cele mai multe ori AVC-ul e provocat de astuparea unei artere cerebrale de către un cheag de sânge. Trebuie reţinut că AVC-ul reprezintă o urgenţă medicală şi cu cât pacientul beneficiază de îngrijire medicală mai rapidă cu atât consecinţele sunt mai puţin severe.

Din păcate, prea puţine persoane recunosc simptomele care prevestesc apariţia unui accident vascular cerebral, subliniază American Heart Association. Şi iată că, recent, această importantă asociaţia a anunţat că a elaborat un set de recomandări vizând riscul de AVC în cazul femeilor. Întrebarea firească este de ce American Heart Association a simţit nevoia unor recomandări care să se adresează în mod special femeilor. Potrivit American Heart Association, femeile prezintă un risc mai mare comparativ cu bărbaţi de a suferi un AVC. O explicaţie a acestei vulnerabilităţi este faptul că femeile ar fi mai expuse decât bărbaţii durerilor de cap, diabetului, depresiei şi stresului, care sunt tot atâţi factori care măresc riscul de atac cerebral.

Această vulenerabilitate sporită în cazul femeilor comportă şi alte explicăţii. Una dintre acestea este de natură hormonală legată de contracepţia orală şi de eventuale patologii legate de sarcină (preeclampsie – complicaţie după a 20-a săptămână de sarcină, constând în hipertensiune, prezenţa proteinilor înurină, umflarea şi retenţia de apă). “Dacă sunteţi femeie, împărţiţi un număr mare de factori care măresc riscul de AVC cu bărbaţii. Dar în cazul femeilor la aceşti factori se mai adaugă influenţa hormonilor, a sarcinii, a naşterii şi a altor elemente legate de sex”, atrage atenţia Cheryl Bushnell de la American Heart Association, în revista de specialitate Stroke. În privinţa prevenţiei AVC-ului, neurologii sunt de părere că mai cu seamă femeile trebuie să ştie că obezitatea, hipertensiunea, sedentarismul, colesterolul ridicat etc. sunt factori care accentuează mult pericolul de atac cerebral. Noile recomandări susţinute de American Heart Asociation se referă la importanţa ţinerii între valorile normale a tensiunii arteriale, mai cu seamă în cazul femeilor tinere care folosesc contraceptive orale sau se pregătesc pentru sarcină.

Potrivit statisticilor, ţara noastră se plasează pe primele zece locuri, la nivel global, în privinţa incidenţei AVC-ului. Mortalitatea prin AVC este 3-4 ori mai mare în ţara noastră, comparativ cu restul ţărilor din Uniunea Europeană.


×