x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie: Aluminiul din deodorante patrunde in organism si are efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului

Atentie: Aluminiul din deodorante patrunde in organism si are efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului

de Steluta Indrei    |    28 Noi 2011   •   21:00
Atentie: Aluminiul din deodorante patrunde in organism si are  efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului

Verificati cu atentie pielea inainte de a va da cu deodorant. Pentru ca deodorantele si antiperspirantele contin saruri de aluminiu si nu trebuie aplicate pe zone cu rani deschise, cum ar fi micile taieturi provocate de lama de ras, iritatiile sau cosurile, avertizeaza autoritatile sanitare din Franta. Motivul: aluminiul patrunde in organism prin leziunile de la nivelul pielii si poate provoca efecte toxice asupra ficatului, rinichilor, oaselor sau creierului.
De aceea, Agentia franceza de siguranta sanitara (Afssaps) le recomanda producatorilor de cosmetice reducerea la 0,6% a cantitatii de aluminiu din deodorante si antiperspirante.

Studii
Expertii francezi se bazeaza pe o serie de concluzii obtinute dupa ce au comparat doua studii privind toxicitatea provocata de expunerea la aluminiu: unul realizat de producatori de cosmetice si o analiza efectuata de Agentia europeana de siguranta sanitara (EFSA). Rezultatele sunt ingrijoratoare: pielea sanatoasa absoarbe 0,5% din cantitatea de aluminiu aflata in compozitia deodorantului utilizat zilnic. Atentie! In cazul in care deodorantul se aplica pe o piele cu rani deschise, cantitatea de aluminiu care patrunde in organism ajunge la 18%. De obicei, majoritatea deodorantelor contin 20% clorhidrat de aluminiu, adica 2,5% aluminiu.

Pe de alta parte, Agentia franceza de siguranta sanitara avertizeaza ca "au fost raportate cazuri de iritatii cutanate provocate de produse cosmetice care contin clorhidrat de aluminiu".

Datele epidemiologice nu permit stabilirea unei legaturi clare intre expunerea cutanata (prin piele) la aluminiu si aparitia cancerului de san, arata raportul Afssaps. De altfel, nici riscurile toxicologice determinate de absorbtia prin piele nu pot evaluate cu exactitate, fiind necesare studii suplimentare pentru precizarea unor date privind nivelul de risc. Cert este ca, in cazul expunerii pe cale intravenoasa la saruri de aluminiu, observata la pacienti aflati sub dializa si la prematuri hraniti prin sonda, apar efecte adverse precum neurotoxicitate, anemie sau demineralizare osoasa.

Concluziile AFSSAPS sunt urmatoarele:
● Concentratia de aluminiu din deodorante si antiperspirante trebuie redusa de la 2,5% la 0,6%.
●Produsele cosmetice care contin aluminiu nu trebuie aplicate pe rani deschise. Avertismentul ar trebui mentionat pe etichetele acestor produse.

×
Subiecte în articol: deodorante jurnalul de sanatate