x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie la ambalajele alimentare! Cartonul reciclat poate fi o problemă

Atenţie la ambalajele alimentare! Cartonul reciclat poate fi o problemă

de Marina Constantinoiu    |    13 Iul 2011   •   17:33

Cernelurile continute in ambalajele din carton reciclat utilizate in industria agroaliamentara nu sunt lipsite de riscuri pentru consumatori, relateaza passionsante.be.

Cel putin asta rezulta dintr-o cercetare elvetiana, data publicitatii in revista de specialitate "Packaging Technology and Science'. Cele mai periculoase sunt cutiile pentru cereale, ambalajele pastelor fainoase si ale orezului. Uleiurile minerale utilizate pentru fabricarea cernelurilor care coloreaza cartonul ar putea trece de la ambalaj la aliment, este concluzia studiului elvetian.

Cercetatorii de la "Food Safety Laboratory' din Zurich au analizat o mare cantitate de ambalaje ale unor produse comercializate in Germania (dar nu doar pe piata germana), la cererea autoritatilor din aceasta tara. In doua treimi dintre cazuri, alimentele contineau urme de uleiuri minerale provenite de la cernelurile ambalajelor. Aceste substante ar putea fi capabile sa treaca prin carton, dar si prin pungulita din plastic care protejeaza alimentele!

Potrivit laboratorului elvetian, doar ambalajele etanse din plastic sau din aluminiu ar putea evita contaminarea alimentelor. Mai multi producatori - in special de cereale – studiaza acum aceasta problema. De notat insa ca expunerea punctuala la astfel de produse – de exemplu o masa pe zi – nu pune probleme imediate pentru sanatatea consumatorului. Pe termen lung, insa, consecintele raman de analizat.

×