x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie la inghet!

Atentie la inghet!

14 Feb 2005   •   00:00

PRIMUL AJUTOR
In lipsa imbracamintei adecvate, expunerea la frig pentru multa vreme poate provoca degeraturi la nivelul mainilor, nasului, urechilor, obrajilor si picioarelor.
STELUTA INDREI

Degeraturile apar in cadrul sindromului hipotermic, adica scaderea marcanta a temperaturii corpului, si sunt leziuni locale cauzate de actiunea frigului sau zapezii asupra unei anumite zone. Hipotermia se instaleaza cand temperatura corpului incepe sa scada sub 35 de grade Celsius.

Hipotermia si degeraturile sunt des intalnite la turistii care abordeaza nepregatiti muntele, in sezonul rece. De asemenea, persoanele fara adapost, cele cu o situatie materiala mai mult decat precara sunt frecvent victime ale inghetului. Cei care se aventureaza pe un lac inghetat si cad in apa dupa ce gheata cedeaza pot suferi un soc termic, apnee la frig (nu pot respira) si in cele din urma hipotermie.

Degeraturi

Degeraturile sunt clasificate pe grade, in functie de timpul in care persoana a fost expusa la frig, precizeaza medicul ortoped Razvan Banateanu de la Spitalul Clinic de Urgenta "Floreasca".

Intr-o prima faza ne putem da seama ca avem degeraturi daca ni se inroseste pielea, apar furnicaturi si mancarimi la nivelul membrelor superioare si inferioare. In acest caz este vorba despre o degeratura de gradul I. In astfel de cazuri usoare primul ajutor consta in "reincalzirea victimei intr-o incapere incalzita si instituirea unui tratament vasodilatator numai de catre medic", recomanda dr. Razvan Banateanu. Reincalzirea consta in acoperirea corpului cu paturi, evitarea umezelii prin purtarea unor haine uscate, consumul de ceaiuri calde. Obrajii, nasul, urechile si mainile inghetate pot fi incalzite prin suflarea aerului cald pe regiunile respective. Mainile pot fi tinute la subsoara proprie sau a altei persoane. Este bine, de asemenea, sa se tina partea degerata intre mainile salvatorului, dupa care se acopera zona cu bandaje lejere, o flanela groasa sau o blana.

Situatii grave

Daca victima continua sa stea in frig, degeratura poate evolua de la "eritem cu tumefierea zonei pana la aparitia flictenelor, cea mai grava situatie fiind cand se ajunge la distrugerea microcirculatiei", arata dr. Banateanu.

Cand ne expunem la un frig intens, fara sa ne luam masurile necesare de protectie, pielea ni se poate invineti, apoi devine palida, capata un aspect de ceara si o consistenta dura, ca de piatra, pe alocuri pot aparea si cateva basici (flictene). In acelasi timp simtim amorteli, intepaturi si dureri la nivelul acelei parti a corpului expuse la ger. Acestea sunt degeraturile de gradul al II-lea, cand leziunile sunt vindecabile daca sunt luate imediat masurile de prim-ajutor.

La spital

La aparitia acestor simptome este necesar ca pacientul sa fie transportat de urgenta la spital, dezghetarea membrului facandu-se numai sub supraveghere medicala. Degeraturile de gradul II si III vor fi tratate numai la postul de prim-ajutor sau la spital. Victima va fi transportata pe o targa, chiar improvizata, bine invelita.

In cazul in care gerul este extrem si victima care a suferit degeraturi nu a fost salvata, pielea va ingheta, temperatura acesteia putand ajunge pana la - 10 grade Celsius si chiar mai jos. Leziunile acestui stadiu, care inseamna degeraturi de gradul III, sunt ireversibile, pentru ca zona respectiva este total lipsita de circulatie sangvina, fapt care duce la cangrena si amputare.

REMEDII. Pentru prevenirea degeraturilor este bine sa purtati in sezonul rece incaltaminte cu talpa groasa, termoizolanta, uscata si calduroasa, larga, captusita cu blana, precum si ciorapi de lana sau bumbac. Un truc pentru a nu va ingheta picioarele este acela de a presara in interiorul incaltamintei faina de mustar. In scopul protejarii mainilor, este recomandat sa aplicati o crema grasa (cu glicerina) si sa purtati manusi groase. Evitati bauturile alcoolice si fumatul cand mergeti la munte, in schimb beti cat mai multe ceaiuri calde si dulci. Trebuie sa retineti ca in perioadele foarte friguroase, statul afara trebuie evitat, mai ales in picioare sau in pozitii fixe, de exemplu, intr-un vehicul.

1
2
3

PASUL 1. In cazul unor degeraturi usoare, mainile se pot incalzi la subrat.

PASUL 2. Victima trebuie acoperita cu o patura de lana sau de bumbac.

PASUL 3. Pacientul cu degeraturi trebuie hidratat corespunzator.

SFATUL MEDICULUI
  • Zonele degerate nu se frictioneaza si nu se maseaza.
  • Se interzice frecarea regiunii degerate cu zapada.
  • Incalzirea victimei nu trebuie sa fie brusca pentru a evita instalarea socului termic.
  • Nu folositi caldura directa.
  • Mainile si picioarele afectate nu trebuie sa fie introduse in apa fierbinte.
  • Este interzisa administrarea de alcool, tutun si cafea.
  • STIRI
    BEBELUS. Un bebelus de opt luni din judetul Timis ar putea ramane fara degetele de la o mana din cauza degeraturilor, pentru ca mama sa l-a plimbat pe afara, la minus 15 grade Celsius. Medicul Mihai Gafencu de la Spitalul "Louis Turcanu" din Timisoara a precizat ca fetita a fost internata, iar medicii incearca sa-i salveze degetele. In plus, micuta este bolnava si de pneumonie. Familia micutei, din orasul Ciacova, este foarte saraca, iar mama copilului, Denisa Neuman, ar avea, potrivit vecinilor, probleme psihice.

    DEGERAT. Un barbat dintr-o comuna suceveana a fost adus la Spitalul Judetean "Sfantul Ioan cel Nou" Suceava cu degeraturi la mana stanga. El se numeste Mihai Babiuc, are 42 de ani si este internat la Sectia Chirurgie Plastica. Babiuc a spus ca, in timp ce asigura paza sediilor Primariei si Politiei din localitate, a baut ceva rachiu pentru a se incalzi, s-a imbatat si a adormit, conditii in care a suferit degeraturile.

    TRUSA SANITARA. Conceputa pentru a va ajuta in cazul unei eventuale accidentari survenite in timp ce va aflati la bordul autovehiculului dumneavoastra, trusa sanitara auto este echipata conform ordinului Ministerului Sanatatii. De asemenea, ea trebuie sa fie omologata de Registrul Auto Roman. Cutia din material plastic este special conceputa pentru a putea corespunde oricarei legislatii sau specificatii din tarile europene. Termenul de valabilitate al produselor destinate acordarii primului ajutor este de 18 luni, componentele trebuind inlocuite cand sunt expirate. Trusa sanitara auto cuprinde printre altele apa oxigenata, betadine, romplast cu rivanol, comprese sterile, leucoplast, fasa. Conducatorii auto care nu prevad autovehicolul cu aceasta trusa sunt pasibili de amenda.
    ×
    Subiecte în articol: degeraturi