x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenţie la somnifere!

Atenţie la somnifere!

13 Noi 2007   •   00:00

Somniferele sau hipnoinductoarele, cum le spun medicii, fac parte dintr-o clasă specială de medicamente. Acestea sunt substanţe care se iau pentru iniţierea sau menţinerea somnului. Cele mai multe somnifere, in special cele clasice, induc un somn profund, fără vise. De ce? Pentru că afectează perioada REM (Rapid eyes movement) a somnului, adică somnul cu vise. Există şi somnifere moderne, care insă se folosesc pentru iniţierea somnului şi care nu acţionează asupra somnului cu vise. Ceea ce este foarte important. Pentru că pacienţii cărora li se induce un somn profund fără vise se trezesc obosiţi, greoi, cu stare de "mahmureală", ameţiţi, pot avea tulburări de concentrare şi tulburări ale memoriei de scurtă durată.

Condiţii de prescriere

Dr Letiţia Dobranici, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar CF 2, insistă ca "somniferele să fie prescrise pe reţete speciale in patru exemplare şi numai la indicaţia medicului psihiatru sau de medicul de familie pe baza unei scrisori medicale de la medicul specialist". Somniferele sunt indicate in tulburările de somn primare sau secundare, după o perioadă stresantă in care nu se poate face iniţierea somnului. Adică persoana nu poate adormi decăt foarte tărziu, deşi este obosită. Aceste somnifere de iniţiere a somnului nu au efect decăt patru-şase ore, deci nu sunt indicate persoanelor care adorm uşor, dar se trezesc foarte devreme dimineaţa, arată medicul Letiţia Dobranici.

Dau dependenţă

Un mare risc al somniferelor este că pot da dependenţă. De aceea, prescrierea lor nu este indicată o perioadă mai mare de patru săptămăni. In afară de dependenţă şi inducerea somnului fără vise, somniferele au mai rar şi alte efecte adverse. De pildă, pot apărea reacţii paradoxale, cum ar fi nelinişte, insomnie mai mare, greaţă, stare de agitaţie, halucinaţii, precizează dr Letiţia Dobranici. Avănd in vedere toate aceste riscuri, medicul consideră că "este mai bine să cauţi cauza insomniei, care poate fi o tulburare de genul anxietăţii sau depresiei sau chiar o boală somatică, şi să tratezi cauza". Medicul Letiţia Dobranici le recomandă pacienţilor care acuză insomnii să consulte medicul, dar mai intăi de toate să respecte măsurile de igienă a somnului. Şi nu ezită să spună că "există şi ceaiuri sau remedii din plante care pot ajuta intr-o insomnie comună".

×
Subiecte în articol: semnal somnului