x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie la tetraciclina!

Atentie la tetraciclina!

20 Dec 2005   •   00:00
Atentie la  tetraciclina!
LA STOMATOLOG
  • de dr. Corneliu Gherasim, medic. stomatolog - Stomatologie generala, Clinica Stomatologica Velvet Dental Telefon: 317.39.97
  • 1. Cum se pot corecta dintii cu coloratii puternice date de tetraciclina? Tetraciclina este un antibiotic utilizat in tratamentul a numeroase boli. Unul dintre inconvenientele majore ale administrarii acestui antibiotic este acela ca duce la aparitia unei coloratii dizgratioase a dintilor daca este folosit la copiii aflati in perioada de crestere.

    Acesti dinti capata o nuanta gri sau chiar maro inchis.

    Astfel de dinti s-ar putea sa nu reactioneze corespunzator la tratamentul de albire a dintilor. Fatetarea acestor dinti, folosind fie materiale compozite, fie fatete ceramice, poate reprezenta remediul miraculos pentru pacientii care nu au mai crezut ca se poate face ceva pentru dintii lor.

    2. Ce sunt fatetele de portelan?

    Acestea mai sunt numite si laminate de portelan, fatete laminate de portelan sau, simplu, fatete.

    Aceste fatete reprezinta practic o camasa de portelan, folosita in ideea de a realiza o noua suprafata frontala a dintelui afectat. Dintele ce urmeaza a fi fatetat necesita o preparare prealabila ce consta in indepartarea prin slefuire a stratului de smalt de pe fata lui externa. Apoi, dintele astfel preparat este amprentat, iar amprenta este trimisa laboratorului de tehnica dentara. Aici sunt turnate modele ce reprezinta copii fidele ale arcadelor dentare ale pacientului, iar pe aceste modele sunt confectionate fatetele ceramice. Ulterior, ele vor fi lipite permanent de suprafata frontala a dintelui si astfel pot crea o diferenta drastica si imediata pentru zambetul cuiva sau pentru aspectul general al fetei. Fatetele sunt indicate in vederea rezolvarii unor probleme comune cum ar fi dinti spatiati, ciobiti, strambi, decolorati.

    Odata, accesibile doar persoanelor cu o stare materiala excelenta, starurilor de cinema si fotomodelelor, fatetele sunt acum o modalitate accesibila multor oameni, prin care isi pot obtine zambetul mult visat.

    3. Vor fi dintii mei sensibili dupa ce imi voi pune fatetele de portelan?

    Anumite persoane acuza o oarecare sensibilitate la cald, rece sau la presiune imediat dupa prepararea dintelui in vederea aplicarii unei fatete. Acest lucru este absolut normal, iar sensibilitatea va disparea spontan dupa 1-2 saptamani. Cauza acestei sensibilitati este in general reprezentata de indepartarea unei cantitati din smalt si astfel apropierea de nervul dintelui respectiv.

    4. Cum imi pot mentine fatetele intr-o stare excelenta si care este ingrijirea recomandata?

    La aproximativ o saptamana dupa fixarea fatetelor este recomandat sa reveniti la cabinetul stomatologic pentru o lustruire cosmetica si pentru evaluarea rezultatelor tratamentului. Aceasta vizita este foarte importanta. Ea ne ofera oportunitatea de a evalua aplicarea fatetelor, raspunsul tesutului si sa va raspundem la orice intrebare pe care ati putea-o avea referitoare la designul noului dumneavoastra zambet. Spre exemplu, daca frecati dintii in timpul somnului, va putem confectiona o gutiera protectoare pe care sa o purtati si astfel veti minimaliza stresul aplicat dintilor dumneavoastra in timp ce dormiti. Intretinerea fatetelor dumneavoastra este relativ simpla. Spalati-va pe dinti si folositi ata dentara asa cum faceti in mod normal. Orice pasta de dinti abraziva este buna.

    ATENTIE! Pierderea smaltului contribuie la sensibilizarea dintelui. In acest caz, persoana respectiva se vaita de dureri atunci cand dintele vine in contact cu alimente sau bauturi reci sau calde.

    DIETA. Va trebui sa imi schimb dieta odata aplicate fatetele de portelan? Odata aplicate, fatetele ceramice sunt foarte rezistente si astfel o dieta normala nu le poate afecta integritatea. Cu toate acestea, portelanul nu este maleabil, prin urmare trebuie sa evitati orice va indoi sau rasuci fatetele. Ca si in cazul dintilor naturali, deschiderea de capace cu dintii sau muscarea din obiecte tari nu este o idee tocmai buna.

    STIRI

    CONSECINTE. In prezenta unui abces sau a unei infectii locale a dintilor, bacteriile bucale pot ajunge in sange. Astfel, bacteriile pot conduce la formarea cheagurilor, impiedicand buna functionare a inimii si marind riscul de crize cardiace. De asemenea, unii cercetatori cred ca bacteriile prezente in gura pot "trece" in plamani. Astfel, pot provoca pneumonie sau pot agrava o afectiune pulmonara deja existenta.

    CONTROL. Prima vizita la dentist din viata micutului ar trebui sa aiba loc la aparitia primului dintisor sau chiar inainte de acest eveniment. In felul acesta, stomatologul le va oferi parintilor toate explicatiile necesare, astfel incat dantura copilului sa se dezvolte normal. Apoi este recomandat ca vizita la dentist sa se faca din sase in sase luni. Putin cate putin, copilul se va familiariza cu cabinetul de stomatologie, medicul va examina dintii si gura copilului si va prescrie tratamente preventive. Desi anumitor parinti stomatologul le inspira teama, ei nu trebuie sa le transmita aceasta stare copiilor. Din contra, trebuie sa-i faca sa inteleaga ca prezentarea periodica la dentist e ca o vizita facuta prietenilor.

    LACTATE. Studiile arata ca lactatele protejeaza dintii. Laptele contine calciu, vitamina D si fosfor, elemente care intaresc dintii si ii fac mai rezistenti impotriva bacteriilor. De asemenea, continutul in proteine si lipide al laptelui nu este coroziv pentru dinti, din contra, le ofera protectie. Branza mestecata bine neutralizeaza aciditatea cauzata de dulciuri si favorizeaza remineralizarea dintilor.
    ×
    Subiecte în articol: dinţi dintii fatetele