x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atentie, vin pe lume!

Atentie, vin pe lume!

04 Apr 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • PRIMUL AJUTOR
  • Nasterea la termen este un proces absolut natural, iar interventia altei persoane trebuie sa fie numai in ideea de a proteja mama si copilul. Ajutorul trebuie limitat la cateva manevre simple. Nu puneti in pericol viata mamei si a copilului complicand primul ajutor.
    "Un prim-ajutor la o nastere fiziologica spontana nu presupune nici pregatire de specialitate, nici cunostinte aprofundate, ci numai o intelegere a ceea ce se intampla in momentul acela, compasiune si dragoste fata de om", spune conf. dr. Nicolae Poiana, medic primar, sef sectie obstetrica-ginecologie, doctor in stiinte medicale IOMC Polizu.

    Nasterea este un proces fiziologic care se intampla pe o perioada mai indelungata, iar momentul expulziei copilului este si el de durata. Se poate intinde pe cateva zeci de minute, pana la o jumatate de ora. Persoana aflata in situatia de a acorda primul ajutor nu trebuie sa se panicheze, pentru ca are destul timp la dispozitie. Femeia gravida are contractii uterine foarte intense, dureroase si foarte frecvente: ele dureaza circa un minut si pauzele dintre ele sunt de doar cateva zeci de secunde. Contractiile uterine nu fac altceva decat sa impinga, sa propulseze copilul prin filiera pelvigenitala. Copilul nu impinge cu picioarele in uterul mamei, asa cum se spune, ci contractia este cea care il impinge cu capul sau cu pelvisul inainte, in functie de situatie.

    Actionati numai cand e necesar

    "Ca sa poti sa-i fii de ajutor femeii trebuie sa iti pastrezi sangele rece, sa stii ca ai timp la dispozitie. Iata cateva lucruri esentiale: intai trebuie sa afli daca copilul se naste cu capul inainte, cu pelvisul sau daca este in asezare transversala, pentru ca in functie de pozitia lui vei sti ce trebuie facut in continuare", explica medicul Nicolae Poiana. Ultima din cele trei situatii poate fi rezolvata numai de cadrele medicale. Orice incercare neprofesionista de ajutor poate duce la omorarea copilului si/sau a mamei. Intr-o stare avansata a sarcinii se poate vedea daca fatul vine cu capul sau cu pelvisul. Aproximativ 93% din femei nasc normal, copilul fiind pozitionat cu capul inainte. Cea de-a doua varianta ar presupune un examen printr-un tuseu vaginal, ceea ce inseamna introducerea a doua degete in caile genitale ale femeii. De la acest examen si pana la nastere, cel care acorda primul ajutor trebuie sa stie ca are la dispozitie aproximativ 15-20 de minute pe care le poate folosi cautand un mijloc de transport spre cel mai apropiat spital.

    Primii pasi

    Daca a inceput deja expulzarea capului, cel care acorda primul ajutor trebuie sa gaseasca un loc in care sa puna asternuturi, paturi sau fete de masa foarte curate pe care vor aseza gravida. Apoi, femeia va fi invatata cateva exercitii specifice de respiratie si de impingere succesive. Sarcina apasa pe muschii pelvisului, iar respiratia o ajuta sa participe la contractia uterina prin intarirea muschilor abdominali. Femeia va trage adanc aer in piept, il va tine in plamani, apoi va impinge copilul cu toata forta spre exterior, ca si cum ar vrea sa scape de o povara. Este nevoie de 2-3 exercitii de respiratie in timpul unei singure contractii uterine, cu momente de odihna intre ele. Ea trebuie invatata, de asemenea, sa-si tina gambele cu mainile, asezata in pozitie ginecologica, si sa departeze foarte mult picioarele. Cand capul incepe sa se expulzeze, cu fata in jos, cel care acorda primul ajutor trebuie sa se spele pe maini si sa apese foarte usor cu o mana pe ceafa copilului. Se evita in acest fel leziuni traumatice ale cailor genitale ale mamei. Pentru a usura expulzarea umerilor se prinde fata copilului cu ambele palme si este tractionat in sus si in jos, cu miscari usoare. Dupa nasterea umerilor nu mai sunt probleme.

    In decurs de 20 de minute, contractiile uterine ale femeii vor reveni, pentru ca urmeaza expulzarea placentei. Expulzia spontana este insa rara si de cele mai multe ori este nevoie de interventia medicilor pentru a fi expulzata in intregime. Nu incercati sa o scoateti afara si nu trageti de cordonul ombilical.

    DEZINFECTANT. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa aiba la indemana vase cu apa calduta, un prosop foarte curat cu care va infasa copilul, un dezinfectant (alcoolul sanitar, un antiseptic medical sau chiar o bautura spirtoasa), o foarfeca si un fir de nailon sau bumbac cu care va lega cordonul ombilical al copilului.

    IMPORTANT! Primele cinci minute din viata copilului sunt foarte importante si este necesar sa-i acordam multa atentie. In acest interval trebuie sa legam cordonul ombilical la aproximativ un centimetru si jumatate de burtica si apoi sa-l taiem cu o foarfeca dezinfectata. Este necesar sa eliberam apoi lichidul amniotic din caile respiratorii, tinand copilul cu capul in jos si usor inclinat. Pentru ca sistemul de termoreglare este deficitar, copilul trebuie uscat foarte bine cu prosopul si invelit.

    RISCURI. Nasterea cu pelvisul (cu picioarele) inainte aduce dupa sine o serie de riscuri: exteriorizarea cordonului ombilical o data cu sau chiar inaintea copilului si dificultatea expulzarii capului. In cea de-a doua situatie, fatul poate fi apucat de spate si de coapse si rasturnat pe burta mamei.

    ETAPELE INTERVENTIEI
    (1)Bebelusul se va intoarce in mod natural pe o parte
    (2)Taiati cordonul ombilical la 1,5 centimetri de burta bebelusului
    (3)Pentru a putea respira, lichidele trebuie sa se scurga din nas
    (4) La nasterea cu pelvisul inainte ridicati bebelusul pana la expulzarea completa
    ×
    Subiecte în articol: copilului copilul ajutor