x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atkins, regimul care se poarta la Hollywood

Atkins, regimul care se poarta la Hollywood

de Steluta Indrei    |    16 Aug 2005   •   00:00
Atkins, regimul care se poarta la Hollywood
METODE DE SLABIT
Regimul Atkins este extrem de apreciat de vedetele de la Hollywood amatoare sa slabeasca intr-un timp-record pentru a arata bine la reuniunile mondene. Diva Catherine Zeta Jones (foto) a recurs la aceasta dieta pentru a-si dobandi silueta dupa nastere. Iar sotul sau, Michael Douglas (foto), s-a aratat incantat de rezultate.

Regimul Atkins se bazeaza pe consumul de alimente grase fara restrictie. Asta inseamna ca sunt permise toate produsele care contin proteine de origine animala: carne de orice fel, mezeluri, peste, oua, branzeturi. Se pot consuma in voie unt, margarina, maioneze, sosuri, ulei. "Din acest punct de vedere, regimul Atkins este nerestrictiv, alimentele permise putand fi consumate pana la saturatie", explica profesor doctor Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon". In schimb, sunt excluse glucidele: zaharul, dulciurile, bauturile racoritoare si alcoolice, precum si alimentele bogate in carbohidrati: pastele fainoase, orezul, painea, cartofii, mazarea. In mod special, fructele sunt interzise cu desavarsire.

Profesorul Constantin Dumitrache atentioneaza ca este un regim in mod voit dezechilibrat. Regimul Atkins fiind o dieta foarte rapida, intr-adevar, dupa 2-3 saptamani, pierderea ponderala este estimata intre 3,5% si 8% din greutatea persoanei. Pentru ca intr-un timp relativ scurt pierd cateva kilograme, persoanele publice prefera aceasta dieta.

Avantaje vs dezavantaje

Prof. dr. Constantin Dumitrache admite ca regimul Atkins are unele avantaje: suprima senzatia de foame, duce la o slabire in ritm alert, nu plictiseste prin uniformitati. Dar ne asigura ca dezavantajele pentru sanatatea organismului cantaresc enorm in defavoarea acestuia. Iata cum prezinta profesorul dezavantajele acestei diete: "Regimul Atkins este dezechilibrat energetic, absenta legumelor si fructelor induce importante carente de vitamine, minerale si fibre. Tot din acelasi motiv se incetineste tranzitul intestinal, ceea ce duce la constipatie. Principalul pericol al acestei diete este reprezentat de cresterea cantitatii de lipide din sange. Fenomenul are drept consecinta accentuarea aterosclerozei - factor de risc pentru artere si inima. Mai mult decat atat, studii recente au demonstrat ca regimul Atkins accelereaza aparitia infarctelor si a accidentelor vasculare cerebrale. Regimul Atkins nu trebuie tinut de femeile care folosesc anticonceptionale estroprogesteronice. Aceasta medicatie are deja unele dezavantaje metabolice."

Dieta controversata

Din cauza acestor dezavantaje ce nu pot fi trecute cu vederea, regimul Atkins este extrem de controversat. Numerosi medici sunt de parere ca este o dieta in contradictie totala cu recomandarile oficiale privind un regim alimentar sanatos.

Regimul Atkins a facut furori in Statele Unite pentru ca le permitea americanilor sa manance tot ceea ce le era pe plac: burgeri, branza. Ei puteau sa manance la restaurant oricand si fara teama. Desi milioane de americani au incercat aceasta metoda, cazurile de obezitate in randul populatiei sunt in plina ascensiune. Explicatia: regimul Atkins aduce o slabire rapida, dar kilogramele se aduna la loc imediat ce se renunta la el.

INTEMEIETORUL. Medicul cardiolog Robert Atkins, creatorul regimului ce-i poarta numele, a devenit cunoscut in domeniul dietelor pentru slabit in anul 1972, cand a publicat cea mai bine vanduta carte a sa - "Diet Revolution". In ciuda criticilor care i-au fost aduse inca de acum 30 de ani, planul sau nu numai ca a supravietuit, ci a prosperat. La New York a fost infiintat grupul Atkins Nutritional. Insa dupa ce a facut inconjurul lumii, regimul Atkins a intrat acum doi ani intr-o perioada de mare declin. Unii specialisti americani au demonstrat ca doctorul Robert Atkins ajunsese sa fie obez si a murit in aprilie 2003, la 72 de ani, din cauza unui atac de cord provocat chiar de dieta pe care a creat-o. Dupa ce grupul Atkins Nutritional a fost dat in judecata, anul trecut, de un om de afaceri care a sustinut ca s-a imbolnavit de inima din cauza dietei, metoda a inceput sa piarda si mai mult teren. Scandalurile au subtiat conturile firmei, astfel incat saptamanile trecute grupul Atkins Nutritional a intrat in faliment.

ADEPTI. Regimul Atkins este apreciat atat de femei, cat si de barbati. Elizabeth Taylor, Julia Roberts, Demi Moore, Jennifer Aniston, Brad Pitt, Robbie Williams, Bruce Willis au declarat ca isi mentin silueta cu ajutorul acestui regim. Ziaristii au comentat deseori efectele dietei Atkins asupra aspectului lor. Se spune ca vedetele au tenul gras si obosit, le apar cosuri, li se ingrasa parul, iar respiratia este urat mirositoare.
×
Subiecte în articol: regimul atkins regimul atkins