x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate AVC la tineri. O explicaţie: consumul de droguri

AVC la tineri. O explicaţie: consumul de droguri

de Magda Marincovici    |    14 Oct 2012   •   21:18
AVC la tineri. O explicaţie: consumul de droguri

Atacul vascular cerebral (AVC) nu mai este boala vârstnicilor, deoarece ea este din ce în ce mai frecventă la persoane tinere, avertizează un amplu studiu efectuat în SUA, publicat la 10 octombrie a.c. în revista Neurology. În zece ani, proporţia AVC la nivelul populaţiei din statul Kentucky (SUA) a crescut de la 12,9% la 18,6% la persoane între 20 şi 54 de ani, în timp ce vârsta medie a AVC a scăzut mult, de la 71,2 la 69,2 ani. Printre factorii care contribuie la creşterea numărului de AVC la persoane tinere sunt stilul de viaţă dezechilibrat şi consumul de droguri. 

Metodele performante de detectare a AVC prin rezonanţa magnetică (IRM) explică acest fenomen, dar nu este singura explicaţie, susţine profesorul Mathieu Zuber, neurolog la Spitalul Saint Joseph din Paris, citat într-un articol consacrat acestui subiect, publicat în Le Figaro online.

Studiul mai susţine că incidenţa în creştere este cauzată de factorii de risc cardiovasculari foarte frecvenţi, în special diabetul şi obezitatea, la persoane tinere. Totodată, studiul insistă asupra consumului de droguri implicat în provocarea AVC. În 2005, aproximativ 20% dintre pacienţii între 20 şi 54 de ani cu AVC erau consuamtori de droguri, comparativ cu 2,2% dintre pacienţii peste 55 de ani.
Studiul indică tinerelor multă prudenţă. Combinaţia migrene, tutun şi pilule contraceptive este explozivă pentru creier, insistă profesorul Mathieu Zuber.

Prof. dr Ovidiu Băjenau, preşedintele Societăţii de Neurologie din ţara noastră, atrage atenţia că AVC este o urgenţă medicală, motiv pentru care recomandă pacienţilor cu suspiciune de AVC să fie transportaţi fără întârziere la cel mai apropiat centru medical cu unitate de primiri urgenţe neurovasculare, în vederea administrării rapide a tratamentului. Este foarte important să cunoaştem semnele care să ne alerteze că persoana de lângă noi este în pericol de AVC şi are nevoie de ajutor. Aceste semne sunt: starea de amorţeală, slăbiciune, paralizie a feţei, braţului, piciorului, de obicei pe o parte a corpului, tulburări de vedere la unul sau la ambii ochi, confuzie, tulburări de vorbire şi de înţelegere cu ceilalţi, tulburări de echilibru, de mers, dureri de cap severe etc., spune prof. dr Băjenaru.

În ţara noastră, în anul 2000, mortalitatea prin AVC era de 282 la 100.000 de persoane, comparativ cu 41 la 100.000 de persoane în SUA. 

×
Subiecte în articol: atac cerebral