x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Avertisment: tumorile oculare, un pericol în creștere

Avertisment: tumorile oculare, un pericol în creștere

28 Iul 2015   •   14:28
Avertisment: tumorile oculare, un pericol în creștere

Pericolul expunerii la razele ultraviolete, pentru piele, e cunoscut deja de majoritatea populației, însă ce nu știu mulți este că și ochii pot fi afectați de expunerea la soare. Vara, una dintre preocupările principale ale oamenilor ar trebui să fie protejarea de razele soarelui.

„Sunt foarte multe tumori, în jurul ochiului, în spatele ochiului, în interiorul ochiului. Cancerul de piele și de pleoape are o incidență care crește exponențial. În ultimii zece ani au fost mai multe cancere de piele decât cele de sân, prostată și colon luate împreună”, spune dr. Dan Georgescu, chirurg oculoplastician la Centrul Provita. Potrivit medicului, toate tumorile de pleoape și de față trebuie biopsiate urgent. Nu trebuie distruse cu laser sau prin crioterapie. Asta pentru că niciodată nu sunt distruse complet dacă sunt deja cancerigene. Ele cresc în profunzime, și fie sunt rediagnosticate prea târziu, fie zona de excizie, când sunt rediagnosticate, este mult mai mare. Simptomele care te trimit la medic „Orice leziune la nivelul pleoa pelor, dacă nu e tratată corespunzător, poate afecta ochiul, poate afecta vederea. Un cancer de pleoape este foarte agresiv și foarte extins și necesită o excizie completă a pleoapelor și trebuie făcută o reconstrucție. Dacă ochiul este expus la aer, chiar și jumătate de oră, poate fi suficient să pierdem vederea”, spune medicul. Inițial, tumorile sunt localizate la nivelul pleoapelor, dar, mai ales în cazul leziunilor de la colțul interior al ochiului, pot intra foarte rapid în interior, și atunci ochiul trebuie scos complet și trebuie făcută radioterapie sau chimioterapie, după caz.

Orice pată, orice nodul care sângerează, e în creștere, nu se vindecă, își schimbă culoarea trebuie investigate. Este recomandat ca pacientul să meargă la un oftalmolog și nu la medicul dermatolog, chiar dacă leziunile sunt la nivelul pleoapelor. Cu atât mai mult cu cât sunt și tumori care nu se văd, în spatele ochiului tumori de glandă lacrimală, tumori orbitale. Acestea sunt mai puțin frecvente, însă sunt extrem de periculoase.

×