SANATATEA COPILULUI
Doctorul Daniela Cojocaru, medic primar pediatru la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, afirma ca in ansamblul igienei micutului, baia are un rol deosebit.
OANA VATASELU
Prima baie a copilului nou-nascut este facuta imediat dupa nastere. Aceasta se face cu apa calduta si sapun special pentru copii, dezinfectant. Dupa baia generala se face igiena bontului ombilical (se spala locul de jur-imprejurul buricului) cu o compresa sterila si alcool de 70 de grade. Medicul afirma ca e de preferat alcoolul alb pentru proprietatile sale puternic dezinfectante. Igiena bontului ombilical se efectueaza de doua ori pe zi, pana in momentul cand ombilicul "cade". "Unele mamici, o data ajunse acasa, tin mai mult seama de sfaturile femeilor mai in varsta decat de cele date de medic. De exemplu, aplica bebelusului pansamente imbibate cu alcool pe bontul ombilical, crezand ca asa se vindeca mai repede. Este gresit, stiut fiind ca un pansament umed este un mediu propice pentru inmultirea bacteriilor", afirma medicul Daniela Cojocaru. Unele mamici cred ca nu trebuie facuta baie copilului pana ii "cade buricul". Nicidecum, copilul va fi imbaiat zilnic, cel putin pana la varsta de un an. In zilele calduroase, baia se va repeta de doua sau chiar de trei ori pe zi. S-a dovedit ca baile zilnice protejeaza copiii de aparitia unor infectii cutanate. Pielea copiilor este foarte fina si, nespalata, se irita. Medicul Daniela Cojocaru atrage atentia asupra miscarilor brutale in timpul baii la care apeleaza unele mamici cu scopul de a indrepta oasele copilului.
Ochii, nasul, urechile
Dupa baia generala de seara, pielea micutilor se unge cu o crema emolienta de intretinere speciala. Se insista in zonele unde pielea se cuteaza: dupa urechi, la baza gatului, axilar, la plicile cotului, in spatele genunchiului, la plicile inghinale (unde se uneste trunchiul cu organele genitale). In afara baii zilnice, micutului ii vor fi curatate anumite parti ale corpului.Citește pe Antena3.ro