x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Balonaşul care se luptă cu infarctul

Balonaşul care se luptă cu infarctul

de Florin Condurateanu    |    23 Apr 2012   •   19:15
Balonaşul care se luptă cu infarctul

Infarctul este un pradator care pandeste pe tacute adesea si isi infige coltii fara mila in inima unor nefericiti. Este un capcaun "specializat' pe victima numita omul modern, omul zilelor noastre. Infarctul ii omoara pe unii chiar de la prima criza, in timp ce altii supravietuiesc chiar dupa 3-4 infarcturi. De ce ? Iata una dintre explicatii. Infarctul ii trimite in cer dupa prima criza pe cei mai tineri. Si asta pentru ca ei au o boala mai noua si nu s-au creat trasee colaterale, circuite mai mici pe unde sa se strecoare ceva din debitul de sange blocat de un cheag pe o artera importanta. La bolnavii mai vechi de inima, aceste circuite paralele au apucat sa se formeze si atunci, in timpul infarctului, prin caile colaterale inima este cat de cat alimentata cu sange si bolnavul nu moare la prima criza cardiaca ne explica profesorul doctor Daniela Bartos, sefa sectiei de medicina interna de la Spitalul de Urgenta Floreasca. Inima are o retea de vase proprie, muschiul cardiac e irigat de arterele coronare. Pe ele se depun grasimi si calciu, sectiunea de curgere a sangelui se micsoreaza si elasticitatea coronarelor se deterioreaza. In infarct un cheag astupa un vas si moare tesutul inimii care nu mai primeste sange de la vasul blocat. In 2-3 saptamani, in zona moarta apare o cicatrice pe muschiul inimii neirigat.

Prin ce semne se instaleaza infarctul? Exista trei categorii de bolnavi. Unii fac crize de angina pectorala. La ei criza de infarct seamana cu crizele de angina, dar durerea e mai puternica, dureaza mai mult,10-30 de minute, si nu cedeaza nici dupa administrarea a 1-3 pastile de nitroglicerina. Bolnavul trebuie sa mearga rapid la un spital. Altii bolnavi n-au avut nici o suferinta de acest gen si brusc apare o durere brutala in piept sI in umar. Bolnavul e cuprins de spaima mortii, are transpiratii abundente si varsaturi. A treia categorie de bolnavi nu simt nimic si electrocardiograma arata ca au avut infarct. De regula, acestia sunt bolnavi de diabet, la ei sensibilitatea fiind alterata de aceea nu simt durerea in piept.

Vase infundate si rupturi in muschiul inimii
Mor de la primul atac de infarct cei la care s-a infundat un vas mare, ajungandu-se la o insuficiena pompare a sangelui de catre inima. Mor de la primul infarct sI cei care au ghinionul sa li se blocheze cu cheag un vas care hraneste cu sange o zona a cordului pe unde se transmite impulsul electric, cel care da comanda contractiilor. Acestia au facut si o tulburare grava a ritmului cardiac. Decedeaza dupa infarct cei carora li s-a rupt muschiul inimii dupa 3-7 zile. Ruptura apare in zona moarta a muschiului inimii intrata in cicatrizare. Sunt salvati cei care au norocul ca, in spitalul unde sunt internati sa existe si o sectie de chirurgie cardiaca, pentru a fi operati rapid pe cord. Iata care sunt tipurile de interventii in caz de infarct. Un salt urias a facut medicina infarctului prin asa-zisa cardiologie interventionala. Pana atunci bolnavul era scos din criza de infarct prin perfuzii cu unele medicamente menite sa topeasca cheagul care blocase artera. Ce face noua metoda? Se intra cu sonda aparatului de arteriografie si, prin substanta de contrast, pe computer apare tot sistemul vaselor precum un copac. Se depisteaza locul unde cheagul a blocat irigarea cu sange. Se profita de prezenta sondei introduse pe la incheietura coapsei si din sonda se umfla un balonas, care rupe cheagul si la nevoie poate fi montat si un stent. Acest stent, semanand cu arcul unui pix, tine dilatata artera care nu mai e blocata de cheag. Cand insa strangularea pe vas este rau asezata sI exista mai multe locuri de ingustare a vasului se trece la chirurgia pe cord deschis. Astfel, se face o grefa de artera de la piept sau din alt loc sau de vena de la picior si se monteaza un by-pass. Astfel sangele poate curge pe un traseu paralel.

×