x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Banii, marul discordiei

Banii, marul discordiei

28 Feb 2005   •   00:00

SANATATEA CUPLULUI
In cuplul vostru a aparut un al treilea partener: banul. Este extrem de ispititor. Problema este daca in acest trio banul este asociat sau adversar. In cuplu, adesea, banul este sursa de conflict.
MAGDA MARINCOVICI

Un mar al discordiei intre Adam si Eva. Nu intamplator el a fost botezat "ochiul Necuratului". Barbatul nu prea suporta ca partenera lui sa aiba un salariu mai mare. Se aprind scantei cand unul dintre parteneri isi pune bani deoparte. Aceste aspecte pot fi totusi depasite de unele cupluri si, dimpotriva, pot reprezenta punctul de plecare al unor crize majore.

La inceput

"Cand barbatul stie de la inceput ca partenera lui il depaseste in ceea ce priveste veniturile, el are timp sa se acomodeze, mai mult, sa se mobilizeze pentru a castiga in plus. In alegerea partenerului, femeia ia in calcul si veniturile acestuia, dar si perspectivele pe care le are de a castiga mai multi bani. Aceste criterii in alegerea partenerului sunt justificate de dorinta femeii de a-si asigura protectia. Este o alegere rationala, care nu s-a modificat prea mult de-a lungul timpului", remarca psihologul Mirela Zivari. Aproape in doua cupluri din trei, salariul barbatului este mai mare, comparativ cu cel al unei femei. Psihologii spun ca diferenta intre veniturile partenerilor este o realitate frecventa in majoritatea cuplurilor, de regula in favoarea barbatilor. Ceea ce nu-i o drama. Ba chiar e asa cum ne-am obisnuit inca de pe vremea bunicii. O femeie inteleapta nu va suferi niciodata ca nu poate sa-si invite partenerul la restaurante luxoase. Ea va sti intotdeauna sa gaseasca un bistro cochet, intim, care, cu bani mult mai putini, sa ofere servicii de cea mai buna calitate. Intr-un cuplu solid, nici cand femeia are sansa unui salariu mai mare n-ar trebui sa existe motiv de disputa.

Dragostea nu e de cumparat

La ora actuala, banul a devenit un element central in societatea noastra. Simbol al valorii muncii prestate, banul este totodata si factor de disputa intre parteneri. Intr-un cuplu deja constituit, atat prosperitatea, cat si precaritatea pot reprezenta un prag. In majoritatea cuplurilor, banul ramane un subiect tabu. Statul de plata este adesea secret. Cand secretul vede lumina zilei, otrava se prelinge in viata partenerilor.

De fapt, proba banului e trecuta doar de cuplurile trainice. Gestionarea bugetului este o "afacere" comuna partenerilor. Banii sunt "declarati", sunt pusi la comun, iar cheltuielile se fac impreuna. E cazul ideal. Dar sunt si cupluri in care unul dintre parteneri isi rezerva placerea unei mici sume "nedeclarate". Nu-i un capat de tara. Deoarece, indiferent de formula aleasa, psihologii sunt unanimi. Cand banul "ascuns" este subiect de conflict, in cuplul cu pricina exista de fapt un litigiu mult mai profund. Banul este doar un pretext.

STUDIU. Potrivit unui studiu intitulat "Femeile si banul", realizat de Federatia Bancara din Franta, in anul 2004, comportamentul femeilor fata de bani este similar celui al barbatilor. 85% dintre femei si 84% dintre barbati declara ca banii sunt importanti, deoarece le asigura libertate, confort si un viitor sigur. De asemenea, majoritatea femeilor si barbatilor recunosc ca banul le confera siguranta. 73% dintre femei si doar 54% dintre barbati verifica sistematic contul. 49% dintre femei considera ca este jenant ca barbatul sa aiba un salariu mai mic fata de cel al partenerei. Doar 9% dintre femei sustin contrariul.

PRETEXT. Psihologul Mirela Zivari este de parere ca multe cupluri se despart, invocand ca motiv principal certurile legate de bani. "De fapt, acest motiv nu e cel real. El este lansat pentru ca este foarte dificil sa marturisesti motivul real. Acesta poate fi o alta relatie, scaderea sentimentului de iubire. Sunt de regula motive interne, ascunse, greu de recunoscut, care de fapt provoaca separarea". A crescut numarul partenerilor intre 30 si 35 de ani care formeaza un cuplu stabil de aproximativ zece ani si care decid sa se separe. Ei spun ca au luat aceasta hotarare aparent din cauza banilor.

STIRI
FERTILITATE. In Marea Britanie, rata natalitatii este in crestere, deoarece fertilitatea cuplurilor este mai mare decat in celelalte tari europene. Aceasta in conditiile in care cantitatea si calitatea spermei sunt foarte scazute in Europa. Cercetatorii britanici au tinut sub observatie 1.540 de persoane cu varste cuprinse intre 16 si 59 de ani. Astfel au ajuns la concluzia ca fertilitatea a crescut datorita progreselor inregistrate in domeniul contraceptiei si al tratamentelor pentru infertilitate. De asemenea, varsta la care femeile aduc pe lume primul copil este mai mica.

CONFLICTE. Certurile sunt deseori inevitabile, mai ales in viata de cuplu. Chiar daca sunt momente neplacute si uneori greu de depasit, conflictele reprezinta o forma de comunicare, sustine medicul psihiatru Jean-Paul Austruy de la Spitalul de Psihiatrie din Paris. Important este ca aceste certuri sa nu fie frecvente, iar cei doi parteneri sa aiba capacitatea de a gasi mijloacele de rezolvare a problemelor.

STATISTICI. La categoria 18-69 de ani, 96% dintre barbati si 95% dintre femei au avut cel putin un raport sexual. Ceilalti n-au facut niciodata dragoste pentru ca le era teama de celalalt. Tot acesta ar fi motivul pentru care, la varsta de 24 de ani, 89% dintre barbati si 84% dintre femei au facut dragoste cel putin o data. Exista insa si persoane care isi incep viata sexuala dupa 24 de ani. 21,1% dintre barbatii nascuti intre 1922 si 1925 au avut primul raport sexual cu o prostituata. Dintre cei nascuti dupa 1972, nici unul nu si-a inceput viata sexuala cu o prostituata, ceea ce inseamna ca baietii isi descopera acum sexualitatea in cadrul unei relatii stabile.

DUSMANI. Gelozia, uitarea zilelor aniversare (de nastere, de nunta etc.), sositul tarziu acasa, abstinenta sexuala sunt principalii dusmani ai unui cuplu. Intr-un top al factorilor care pot degrada atmosfera dintr-un cuplu, lipsa de comunicare se plaseaza pe locul intai, la mare distanta situandu-se gelozia, indiferenta etc. Psihologii sunt de parere ca partenerii "vorbesc" mai mult pe Internet, la telefon, prin fax, decat direct cu persoana iubita. Aceste forme de comunicare, chiar daca transmit informatiile, ele nu pot in nici un fel sa ia locul discutiei fata in fata. De fapt, asistam la o marire treptata a distantei dintre parteneri, chiar daca ei au acelasi domiciliu.

DONARE. O femeie in varsta de 33 de ani din Singapore a murit dupa ce i-a donat un rinichi sotului sau (35 de ani), care suferea de insuficienta renala cronica. La 16 februarie, pacientului i-a fost transplantat un rinichi de la sotie si in scurt timp a fost externat. Nu este cunoscuta cauza din care sotia a decedat. Medicii au remarcat ca acesta este primul caz de deces intr-o practica de 30 de ani. Ministerul Sanatatii a demarat cercetarile pentru a nu permite repetarea unei asemenea intamplari. In Singapore, cei care doresc transplantarea unui rinichi asteapta pana la sapte ani gasirea unui donator.

CASATORIE. Autoritatile orasului Almer din Olanda se confrunta cu un fenomen neobisnuit, fiind obligate sa refuze perechile care doresc sa se casatoreasca la data de 20.05.2005. "Barbatii nu retin prea bine datele, iar data de 20.05.2005 si-o amintesc foarte usor. De aceea, femeile au hotarat sa aleaga aceasta zi pentru nunta", afirma un reprezentant al primariei orasului Almer. De asemenea, aceasta data arata foarte bine pe invitatiile la nunta. O alta zi foarte solicitata pentru nunti a fost 05.05.05, insa in aceasta zi, majoritatea primariilor olandeze sunt inchise pentru o sarbatoare nationala, iar cei care doresc totusi sa se casatoreasca trebuie sa scoata din buzunar 630 de euro.
×
Subiecte în articol: femei banul