x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Banii pentru analize medicale se termină la începutul lunii.

Banii pentru analize medicale se termină la începutul lunii.

de Steluta Indrei    |    27 Mai 2011   •   11:32

Pacientii pot beneficia de analize si investigatii medicale gratuite doar in primele zile ale lunii, pentru ca dupa aceea fondurile alocate de casa asigurarilor de sanatate se epuizeaza, informeaza patronatul laboratoarelor medicale (PALMED).

Din cauza fondurilor insuficiente, numarul pacientilor care beneficiaza de analize de laborator decontate de Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) a scazut cu 20% anul acesta, estimeaza reprezentantii laboratoarelor medicale. Situatia este si mai dificila in laboratoarele din tara.

“In Bucuresti putem sa facem analize gratuite cam 10, maximum 15 zile, dupa care fondurile de la casa de asigurari se epuizeaza si incepem sa programam pacienti pentru luna urmatoare. Dar la Iasi, de exemplu, pacientii sunt reprogramati in fiecare zi si fondurile ajung 3 zile', spune doctor Ilarie Biila, vicepresedinte PALMED.

Dupa ce se termina fondurile, pacientii merg de la un laborator la altul si, in final, ajung sa-si plateasca singuri analizele. In medie, pe un bilet de trimitere sunt recomandate 10-15 analize de baza, care costa intre 50 si 70 de lei pentru un pacient.

×