x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bastonul descarcă articulaţia

Bastonul descarcă articulaţia

05 Mar 2012   •   21:00
Bastonul descarcă articulaţia

Putini sunt oamenii 'iertati' de artroza, cu trecerea anilor, prin uzura, articulatiile se degradeaza sI apar durerile, intepenirea, impotenta functionala. Se roade cartilajul, se schimba compozitia sI vascozitatea lichidului produs de membrana ce captuseste interiuorul articulatiei sI efectul de lubrifiere se deterioreaza. Solutia ultima este implantarea unei proteze, dar ortopezii sustin ca nu trebuie sa te prezinti la protezare atat de tarziu incat articulatia s-a facut praf.

Iata cateva sfaturi date de medicul primar doctor Magda Parvu, seful departamentului reumatologie de la Spitalul Colentina. Bolnavul de atroza trebuie sa se adreseze medicului de la primele simptome: ,,cu cat vine mai tarziu, medicamentele au eficienta mai scazuta grabind operatia de protezare'.

Cel mai bine e sa previi instalarea artrozei, prima masura este scaderea in greutate. Omul slab face mai tarziu artroza sau deloc. E indicat sa nu fumam si sa evitam microtraumatismele. Alergarea creaza mici socuri in articulatii, de aceea este recomandata mai curand plimbarea. Nu se folosesc doar medicamente, ci si fizioterapie. Exercitiile fizice vizeaza reluarea activitatii muschilor, din pricina durerilor bolnavii de artroza nu se prea misca. Exercitiile se fac gradat pentru mobilitatea articulatiei.

Se pot folosi si bastonul, carjele, genunchierele, gulerele din plastic. Bastonul degreveaza articulatia, iar carja preia pana la 60% din greutatea care preseaza pe articulatie. Indicate sunt carjele care stabilizeaza antebratul. Bastonul sau carjele se proptesc in pamant odata cu pasul sI in partea opusa soldului bolnav. Suferindul de artroza trebuie sa urce scarile cu piciorul sanatos primul. Cand coboara se foloseste piciorul bolnav primul. Bastonul sI carjele feresc de uzura sI scad durerea. O articulatie inflamata sI in criza dureroasa nu se trateaza cu cald, ci cu comprese reci.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate