x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bebelusi, campioni la inot

Bebelusi, campioni la inot

de Liana Hainarosie    |    21 Mar 2006   •   00:00
Bebelusi, campioni la inot
TERAPII COMPLEMENTARE
Ratuste pe marginea piscinei, colaci, mingi colorate, chiar si scufundari. Si mai ales multe gangureli si chiote de veselie...
In felul acesta fac bebelusii gimnastica in apa, activitate care ii ajuta pe micuti sa-si pastreze, dupa ce implinesc 1 an, doua dintre reflexele dobandite in viata intrauterina. Este vorba despre reflexul de a nu inghiti apa si cel al miscarilor spontane cand sunt scufundati in apa. Moasa Vania Limban, de la Active Center, spune ca "din primele luni de viata, bebelusii care fac gimnastica in apa capata incredere, curaj, precum si o mare libertate a miscarilor in apa. De aceea, mamicile sunt sfatuite sa nu ezite sa-si lase bebelusii in apa imediat dupa nastere". Pot continua aceasta activitate pana la 2 luni, dupa care pot veni la piscina cu bebelusul, unde aquagimnastica va fi facuta sub supravegherea unui instructor. "Cu acordul pediatrului, dupa vaccinarea de la 2 luni, parintii pot veni cu micutul la piscina. Doar medicul pediatru care ingrijeste bebelusul este in masura sa spuna daca acesta are iritatii pe piele, este racit sau are o afectiune ce interzice gimnastica in piscina", arata Vania Limban. Desi se crede ca este o activitate la care trebuie sa ia parte doar mamicile, moasa Vania Limban spune ca "participarea ambilor parinti la programul de aclimatizare cu apa le da adultilor posibilitatea de a dezvolta o relatie afectiva deosebita cu bebelusul lor si de a se bucura de progresele pe care el le face in mod vizibil la fiecare sedinta la piscina. In apa, parintii au ocazia comunicarii nonverbala cu bebelusii lor".

PREGATIRE


Cum trebuie pregatit micutul inainte de a intra in apa este o intrebare pe care si-o pun multi parinti. Primul si cel mai important lucru este contactul bebelusului cu apa din piscina. Acesta se face la fel ca si in "baita", gradat. Temperatura apei trebuie sa fie de 30-32 de grade Celsius. De asemenea, este bine ca bebelusul sa ia masa cu jumatate de ora inainte de a intra in apa. Si nu va speriati! Instructorul are grija ca micutul sa se acomodeze treptat cu miscarile in apa. Astfel incat, pana la varsta de 2 ani, parintii sa se poata mandri ca au "bebelusi inotatori". Programul de gimnastica in apa se face de doua ori pe saptamana, cate 45 de minute.

×