„Cantitățile mici de bere nu fac rău. Important e ca persoana respectivă să se oprească la cantități mici. Alcoolul consumat pe căldură accentuează deshidratarea. Și e nevoie de și mai multă apă ca el să fie eliminat din organism, pentru că organismul nostru îl percepe ca pe un lichid care trebuie eliminat. Și berea, dar cu atât mai mult vinul sau alcoolul cu mai multe grade. Așadar, cantitatea de apă pe care trebuie să o consumăm după bere sau după vin este mai mare. Se poate bea bere, dar în cantități mici”, a explicat doctorul Diana Cimpoeșu, coordonator al Unității de Primiri Urgențe Iași, pentru Antena 3.
Specialiștii susțin că apa este lichidul care hidratează cel mai bine organismul în timpul verii. Alcoolul este un diuretic - ceea înseamnă că duce la deshidratare - şi interferează cu capacitatea corpului de a-şi regla temperatura. Alcoolul, de asemenea, dilatează vasele de sânge, ceea ce face şi căldura. De aceea, această combinaţie creşte riscurile pentru sănătate, putând duce chiar și la deces.
Determină răcirea organismului, apoi încălzirea lui
Te expui la patru mari pericole dacă încerci să „stingi” căldura cu alcool, conform medicului Tudor Ciuhodaru.
1. Poate fi letal. Alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele violente la adolescenți și adulţi din această perioadă.
2. Te încălzeşte şi îţi afectează termoreglarea. Răcirea bruscă iniţială a organismului este urmată de generarea de căldură şi de vasodilataţie, având drept consecinţă accentuarea senzaţiei de căldură şi perturbarea mecanismelor de termoreglare.
3. Te deshidratează. Efectul diuretic vulnerabilizează organismul şi îţi diminuează capacitatea de a compensa efectele căldurii.
4. Îţi alterează capacitatea de reacţie la pericol. Vederea, vorbirea, viteza de reacţie, reflexele şi echilibrul precum şi starea de conştienţă sunt afectate, iar alterarea statusului neurologic predispune la expunerea prelungită la soare sau temperaturi crescute.
Apă, sucuri naturale, ceai sau iaurt
Și medicul specializat în urgenţe Alis Grasu, coordonator al Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, e de părere că temperaturile extreme nu trebuie combătute cu alcool, dar nici cu băuturi de la frigider, cofeinizate sau sucuri cu mult zahăr. „Recomand să nu consumaţi nici băuturi foarte reci pe caniculă, pentru că, de asemenea, se accentuează deshidratarea. Şi cantităţile mari de cofeină sau băuturi dulci sunt contraindicate în zilele în care organismul este stresat”, sunt recomandările specialistei. În schimb, ea recomandă apa minerală și plată, sucurile naturale fără îndulcitori, ceaiurile neîndulcite sau puţin îndulcite. „La fel de hidratante ca apa sunt iaurtul şi laptele bătut. Ca fructe, sunt foarte bune pepenele, roşu şi galben, vişinele, piersicile”, a declarat medicul Alis Grasu.
Ce se întâmplă în cazul consumului de alcoolul în exces pe caniculă
În primul rând, apar crampe cauzate de pierderea sodiului, din cauza transpiraţiei. A doua etapă este epuizarea cauzată de deshidratare. Apoi poate apărea șocul și cedarea organelor, chiar decesul.
Reţineţi faptul că şi cantităţi moderate de alcool - jumătate de litru pentru femei, un litru pentru bărbaţi - vă expun la riscuri pe vreme caniculară. Cel mai sigur este să vă abţineţi de la alcool sau să beți sub cantitățile indicate mai sus. Nu în ultimul rând, nu aşteptaţi până când vă este sete pentru a vă hidrata. Beţi doi-trei litri de lichide pe zi, preferabil la fiecare 15-30 de minute.
Alcoolul, responsabil pentru teribilism
Și cum în această perioadă mulți români merg la plajă, alcoolul poate genera multe probleme. Persoanele care consumă alcool când afară termometrele indică temperaturi extrem de ridicate şi aleg să se răcorească cu o baie rece riscă să-şi piardă viaţa. Statisticile arată că alcoolul este responsabil de 50% dintre decesele prin înec la adolescenţi şi adulţi. Alcoolul alterează văzul, vorbirea, viteza de reacţie şi echilibrul, astfel că aceste persoane nu pot să reacţioneze la stimulii externi. Temperatura ridicată a corpului dată de consumul de alcool poate determina blocarea musculaturii în contact cu apa rece şi astfel îţi va fi imposibil să înoţi. Este cunoscut şi faptul că persoanele aflate sub influenţa băuturilor alcoolice au un grad ridicat de teribilism și riscă să facă mai multe acte de bravură dacă sunt sub aburii alcoolului.
De ce au sticlele de bere culori diferite
Oamenii de ştiinţă au descoperit că razele ultraviolete de la soare descompun acizii alfa din hamei care reacţionează apoi cu sulful prezent în bere, formând o substanţă chimică cu miros neplăcut. Soluţia a fost aceea de a colora sticlele de bere pentru a le proteja de razele UV. A fost aleasă sticla de culoare maro închis, care păstrează cel mai bine berea. Și totuși majoritatea sticlelor folosite acum sunt verzi. Asta pentru că, în jurul celui de-Al Doilea Război Mondial, producătorii de bere din Europa s-au confruntat cu un deficit de sticlă brună. Au fost nevoiți să folosească sticle transparente, dar berile lor păreau mai ieftine. Soluţia celor care țineau la calitatea produselor lor a fost aceea de a-şi vinde berea în sticle verzi, astfel încât consumatorul să poată vedea diferenţa dintre o bere obişnuită şi una de calitate superioară. Sticla verde de bere a devenit un simbol pentru berea de calitate provenită de la fabricile de bere din Europa. Astăzi, sticla verde este utilizată de multe companii doar pentru a distinge berea lor de celelalte, din motive de marketing sau estetice, întrucât acum toate recipientele sunt protejate de UV, indiferent de tipul de sticlă folosit.