x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boala cu o mie de feţe. Aproximativ 7% dintre români suferă de boala cronică de rinichi

Boala cu o mie de feţe. Aproximativ 7% dintre români suferă de boala cronică de rinichi

13 Mar 2015   •   00:54
Boala cu o mie de feţe. Aproximativ 7% dintre români suferă de boala cronică de rinichi

Boala cronică de rinichi este subdiagnosticată, motiv pentru care este necesar un program de screening pentru depistarea acestei afecţiuni în stadii incipiente, spune prof. dr. Cristian Serafinceanu, preşedintele pentru Studii Reno-Metatolice şi Nutriţionale. “7,7% (1.346.810) din populaţie are boală cronică de rinichi. 15,9% din populaţia cu vârste între 60 şi 79 de ani are boală cronică de rinichi. Factorii de risc sunt displipidemia, obezitatea, hipertensiunea, diabetul, hiperglicemia, dar şi alte tulburări metabolice. Diabetul şi hiperglicemia cauzează între 60% şi 70% din bolile cronice de rinichi. Aproximativ 80% din populaţia adultă are o formă de displipidemie", explică prof. dr. Serafinceanu. Un program de screening se impune pentru depistarea precoce a bolii cronice de rinichi, mai ales că această afecţiune poate evolua fără simptome chiar până în stadiul final, când e nevoie de dializă. “Este o boală cu o mie de feţe. Această boală creşte riscul cardiovascular. După vârsta de 40 de ani, foarte puţine persoane nu au un factor de risc. Boala poate fi depistată şi în urma unei glicemii bazale şi a creatininei plasmatice", precizează prof. dr. Serafinceanu. 

"Este nevoie de prevenţie care să facă parte din activitatea medicului de familie. Succesul unui program de dializă depinde şi de momentul înrolării pacientului. În România, sunt dializate circa 11.000 de persoane", explică prof. dr. Rafila.

Recomandările specialiştilor vizează, în mod special, persoanele suferinde de diabet zaharat, de hipertensiune arterială. Aceste persoane trebuie să efectueze teste de filtrare glomerulară şi albuminuria cel puţin o dată pe an. În cazul hipertensivilor, pe lângă aceste teste, se recomandă estimarea ratei de filtrare glomerulară prin intermediul ureei şi creatininei. De asemenea, specialiştii insistă asupra faptului că, printr-un stil de viaţă echilibrat (exerciţii fizice, fără ţigară şi evitarea automedicaţiei), cu o alimentaţie sănătoasă, respectiv cu puţină sare, cu 1,5-2 litri de apă zilnic, putem să prevenim boala cronică de rinichi. Iată şi un chestionar propus de Societatea Română de Nefrologie care ar putea să va determine să băteţi la uşa medicului specialist. *Aveţi tensiune arterială crescut? *Suferiţi de diabet? *Sunteţi supraponderal? *Sunteţi fumător? *Aveţi peste 50 de ani? *Aveţi în familie cazuri de boli de rinichi? Dacă la o singură întrebare răspunsul este afirmativ, “nu omiteţi să verificaţi “sănătatea rinichilor dumneavoastră, efectuând un examen de urină sau de deteriminare creatinei serice”.

 

×