Când a ieşit din clasă ultima oară, le-a spus elevilor că la următoarea întâlnire le va da lucrare de control şi să se pregătească bine. Durerile de cap nu-i dădeau pace de multă vreme, dar profesoara de limba română le-a pus pe seama diagnosticului de polimiozită (n.r. - inflamare a mai multor muşchi) de care aflase în vară.
În toamna lui 2007, pe lângă mişcările tot mai înţepenite ale membrelor au apărut ameţelile şi durerile crunte de cap. "Când urcam scările la clasele de la etaj, aveam senzaţia că pe şira spinării aleargă ceva. Am început să am şi probleme cu vederea, iar într-o zi, colegii au fost speriaţi de cum mă chinuiam să urc treptele". Profesoara de 45 de ani de la Colegiul "Costache Negri" din Târgu Ocna, Bacău, a decis să meargă iar la un control, după care spera să se întoarcă la catedră. Numai că din acea toamnă a început calvarul operaţiilor şi al tratamentelor, al speranţelor năruite şi al chinului de a părea că este bine în faţa fiicei adolescente. Şi, pentru prima dată în cariera de profesor, doamna Eugenia Daniela Răducea n-a mai avut puterea să-şi ţină promisiunea. Lucrarea de control, anunţată elevilor ei, n-a mai fost dată niciodată.
După mai multe controale, femeia a ajuns la Bucureşti. Diagnosticul pus a fost hidrocefalie. În decembrie 2007 a suferit prima intervenţie şi i s-au montat un şunt şi o valvă de presiune medie. Femeia ar fi vrut ca înainte de operaţie să meargă acasă, la Târgu Ocna, să-şi vadă copilul care era foarte răcit. "A doua zi, cu bagajul făcut, n-am putut să mă ridic din pat, n-am putut să vorbesc. Aveam, ceea ce se cheamă «vomă de cap». M-au operat urgent", îşi aminteşte doamna profesoară. Tot în acel an, aceasta a fost nevoită să iasă la pensie pe caz de boală. Doi ani mai târziu, în care femeia s-a simţit relativ bine, a trebuit să sufere o nouă intervenţie. Starea generală era proastă, iar răul nu mai contenea. La RMN-ul de control de după operaţie a apărut o tumoare poziţionată într-o zonă extrem de delicată. A fost operată anul acesta la Spitalul Elias din Capitală. "Le-am spus doctorilor că îi rog să nu rămân cu sechele după operaţie. Au scobit tumoarea ca pe o portocală, atât cât s-a putut, urmând ca restul să fie radiat", povesteşte despre chinurile pe care a trebuit să le îndure.
Doctorii i-au spus că doar atât pot face. O parte din tumoare a rămas la locul ei şi nu poate fi scoasă cu aparatura existentă fără să-i afecteze nervi importanţi. Un răspuns încurajator a venit de la o clinică din Hanovra, unde un reputat doctor i-a spus că operaţia este dificilă, dar nu imposibilă. Costul total al intervenţiei se ridică la 50.000 de euro, sumă pe care femeia, din salariul de cadru didactic şi acum, din pensia pe caz de boală, n-are cum să o strângă. Mai mulţi foşti elevi, impresionaţi de drama prin care trece, s-au oferit să o ajute, au dat anunţuri în presă, pe bloguri, au atras donaţii. Însă s-au strâns prea puţini bani. "Vreau să le mulţumesc tuturor, m-au impresionat enorm. Dacă aş putea să transform cuvintele în obiecte, aş face-o, să le rămână mulţumirea mea prin formă şi culoare", spune emoţionată doamna profesoară. Le dăruieşte, ca în urmă cu câţiva ani, cuvintele ei, pentru că ele pot muta munţii. Să o ajutăm să-şi păstreze credinţa şi să-şi crească fiica de 17 ani.
Cei care doresc să dea o mână de ajutor pentru ca doamna profesoară Eugenia Daniela Răducea să meargă la operaţia salvatoare în Hanovra pot face donaţii în conturile deschise la BCR, sucursala Târgu Ocna, Bacău, pe numele acesteia, împuternicit Maria Bura.
Cont Lei: RO 16 RNCB 003 1013 9905 70006
Cont Euro: RO 86 RNCB 003 1013 9905 70007
Cod SWIFT: RNCB ROBU
Citește pe Antena3.ro