x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. La ce trebuie să fii atent

Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. La ce trebuie să fii atent

de Redacția Jurnalul    |    11 Iun 2024   •   19:45
Ce se poate ascunde în spatele crizelor de fiere. La ce trebuie să fii atent

Crizele de fiere se manifestă adesea cu greață, vărsături, dureri în capul pieptului și chiar probleme digestive. Însă, în spatele simptomelor, se poate ascunde ceva mai grav.

Ar putea fi vorba de pancreatită, adică o inflamare a pancreasului.

Deși afecțiunea este gravă, după ce este diagnosticată poate fi ținută sub control printr-un regim de viață sănătos. 

Deosebirea dintre pancreatită și criza de fiere

Ambele debutează cu dureri puternice în capul pieptului, iar un pacient cu litiază biliară nu va putea face diferenţa, cel puţin în fază incipientă, între o nouă criză de colecist şi pancreatită. 

Formele acute sperie intr-adevar pacientii pentru ca durerea deci este foarte intensa. Este o durere in epigastru. Formele cronice apar de obicei dupa forme repetate de pancreatita acuta, spune Gabriela Şmira, medic gastroenterolog: 

Există două tipuri de pancreatită, în funcție de modul de instalare al bolii: acută şi cronică. În cazul formelor uşoare, în afara durerii în bară, pacientul poate sesiza şi o modificare a apetitului. Însă doar medicul poate pune diagnosticul. 

O inflamatie acuta a pancreasului poate fi usoara, dar exista si forme severe, forme care din pacate nu au un debut violent dar evolutia lor este foarte severa pana la insuficienta multipla de organe si chiar deces, explică aceasta. 

Cauza principală a pancreatitei

Există mai multe cauze responsabile de apariția pancreatitei. 

In primul rand consumul de alcool, consumul de alcool crește de 4 ori riscul de pancreatita acuta si, asociat cu acest consum de alcool, este litiaza la nivelul vezicii biliare, afirmă medicul Gabriela Șmira. 

Acestea reprezintă circa 75-80%din cazurile de pancreatită acută şi sunt situaţii pe care le putem controla. 

Atunci cand pacientul este simptomatic in prezenta litiazei, noi trebuie sa sfatuim pacientii sa apeleze la tratamentul chirurgical, precizează specialistul. 

Pacienţii diagnosticaţi cu pancreatită trebuie să oprească total consumul de alcool. Şi fumatul este contraindicat. Un pacient cu istoric de pancreatită trebuie să ţină o dietă corectă care presupune o reducere drastică a grăsimilor. 

Însă pancreatita are simptome comune cu alte afecţiuni digestive. Gastrita, ulcerul, colica biliară sau pancreatita  debutează cu simptome greu de diferenţiat de cei fără pregătire medicală. Cel mai frecvent, durerea în epigastru sau în coşul pieptului. Ceea ce face diferenta dintre orice alta problema gastrointestinală şi o pacreatita acuta, este o durere insuportabila in capul pieptului - in bara - care nu cedeaza la calmante si nu are o pozitie antalgica - adica o anume pozitie in care durerea se amelioreaza, cum exista pozitii antalgice in cazul crampelor simple, notează observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: crize fiere pancreatita