Este situația unei tinere din Republica Dominicană care transpiră și plânge cu sânge. Din cauza acestei boli, aceasta și-a schimbat complet stilul de viață.
Delfina a fost la mulți specialiști până a aflat care este cauza faptului că trsanspiră sânge, plânge cu lacrimi de sânge și uneori îi curge sânge din ungii și ombilic. Afecțiunea se numește hematidroză.
Înainte de a afla ce se îmtâmplă cu ea, fata s-a autoizolat, fiindu-i rușine. Boala i-a provocat anxietate iar adrenalina din corp a crescut de 20 de ori față de normal. Delfina are astfel atacuri de panică și îi crește presiunea sanguină. În prezent urmează un tratament pentru a-și controla anxietatea, care îi influnțează și sângerarea.
„Când am început să mă confrunt cu această problemă, nu știam ce să cred, eram complet șocată. Nimeni nu mă putea ajuta și toți mă priveau că pe o nebună când le spuneam ce am. Râdeau de mine. Eram stânjenită. A trebuit să renunț la școală pentru că cei din jur mă amenințau”, povestește tânăra.
Un alt caz este în China, unde o adolescentă care ia sedative ușoare pentru a gestiona simptomele și a scădea frecvența episoadelor de sângerare.
„Când a fost internată, i-a speriat pe medici și pe asistente, care nu știau cum să reacționeze atunci când vedeau cum îi curge sânge din frunte și din mâini. O întrebau mereu dacă o doare ceva, iar ea răspundea că nu.
Apoi, ne-am dat seama că aceste episoade devin mai frecvente atunci când trece prin șocuri emoționale sau atunci când temperatura este prea mare”, spune medicul fetei.
Mai m ulți pacienți au trebuit să facă transfuzii în urma cantității de sânge pe care au pierdut-o în timpul episoadelor.
Hematidroza este o afecțiune rară și este caracterizată de eliminarea sângelui prin pori. Într-un studiu publicat în Jurnalul Indian de Dermatologie se arată faptul că în jurul glandelor sudoripare există o rețea de vase capilare, la stres extrem acestea se sparg, iar sângele rezultat este amestecat cu transpirație, ulterior fiind eliminat prin piele.
Încă se fac studii, însă s-a observat că fenomenul este acutizat în momentul crizelor de anxietate sau de panică.
Potrivit înregistrărilor medicale, în lume, există acum 80 de persoane care se confruntă cu această afecțiune. Specialiștii nu au găsit încă un tratament eficient, relatează a1.ro.