x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boli cauzate de calculator

Boli cauzate de calculator

21 Mar 2005   •   00:00

  • de OANA ANTONESCU
  • SANATATEA ADULTULUI
  • Pozitia corecta la calculator este esentiala. O serie de afectiuni ale coloanei - scolioze, cifoze, cifoscolioze sau spondiloze - sunt cauzate de pozitiile vicioase si de statul prelungit in fata calculatorului. Astfel, statul indelungat pe scaun duce la aparitia varicelor. Ideala este o pozitionare a picioarelor la un unghi de 30 de grade, care ofera maximum de relaxare. Chiar daca scaunul nu ne permite, putem improviza sub birou un suport pentru picioare. "Nu exista scaune perfect ergonomice, dar sunt indicate cele care se regleaza pe verticala; nu este obligatoriu sa aiba tetiere si cotiere, dar este bine daca optati pentru un asemenea scaun. Este foarte important ca scaunul sa fie mai lat, pentru a nu bloca circulatia sangelui si a favoriza astfel aparitia varicelor", ne sfatuieste prof. dr. Eugenia Naghi, seful Clinicii de Medicina muncii a Spitalului Clinic Colentina si seful Catedrei de Medicina muncii UMF "Carol Davila". Inaltimea scaunului este un alt factor de risc, pentru ca, pozitionat prea jos sau prea sus in raport cu podeaua, suprasolicita muschii picioarelor, provocand aparitia varicelor. Chiar si materialul din care este realizat scaunul are influenta asupra starii de confort la birou. Sunt recomandate scaunele din material textil sau piele.

    Biroul pe care este asezat calculatorul trebuie sa fie suficient de lat pentru a ne permite pozitionarea tastaturii mai departe de marginea acestuia, astfel incat sa avem un sprijin pentru brate. "Suspendarea bratelor in aer fara a avea nici un punct de sprijin duce inevitabil la dureri de articulatii ale umerilor", ne avertizeaza prof. dr. Eugenia Naghi. De asemenea, marginea nerotunjita a biroului poate bloca circulatia sangelui la nivelul antebratelor.

    Interventie chirurgicala

    "Este foarte utila o pauza de 10-15 minute la fiecare ora. Eventual o alternare cu alte tipuri de activitati de birou, daca seful nu ne permite sa luam atat de multe pauze", ne recomanda medicul Eugenia Naghi. Tipul de incaltaminte pe care il purtam trebuie sa fie si el adecvat. Este de preferat sa avem posibilitatea de a o schimba cu una mai comoda, fara tocuri. "Chiar si imbracamintea trebuie sa fie aleasa cu grija, pentru ca o bluza sau un pantalon stranse accentueaza apasarea si afecteaza circulatia sangelui", ne sfatuieste doctorul Naghi.

    Miscarile repetate, in operatia de tastare, in stilul de lucru al functionarilor de banca afecteaza si ele sanatatea. Senzatia de amorteala la nivelul degetelor poate duce la o afectiune foarte grava, ce poarta numele de sindrom de canal carpian si a carei rezolvare sta numai intr-o interventie chirurgicala dureroasa si inestetica.

    Suprasolicitarea vederii

    50-60 de centimetri este distanta optima pe care trebuie sa o pastram fata de monitorul calculatorului, ne informeaza doctorul Eugenia Naghi. Privirea trebuie sa cada la un unghi de 30 de grade sub perpendiculara, pentru ca numai in acest mod ochiul este cel mai putin solicitat. Daca vom aseza unitatea centrala sub monitor privirea va fi ridicata, iar ochii va vor face probleme.

    "Atentie la pozitionarea monitorului fata de sursa de lumina!", ne avertizeaza prof. dr. Eugenia Naghi. "Orientandu-l spre lumina, apare fenomenul de orbire, pentru ca lumina se reflecta in monitor." Recomandat este ca lumina sa vina fie din stanga, fie din dreapta, iar daca aveti posibilitatea, optati pentru un monitor cu cristale lichide, care nu reflecta lumina. Cea mai frecventa boala profesionala care apare dupa utilizarea prelungita a calculatorului este astenopia acomodativa sau "senzatia de corp strain", de "nisip in ochi". Nu este vorba de o infectie, ci de un ochi rosu obosit si cu probleme in a distinge detalii. In ceea ce priveste ecranele de protectie, medicul Eugenia Naghi crede ca nu sunt eficiente, parere impartasita si de ergonomii de specialitate. O problema majora o reprezinta angajatii care sufera de miopie, pentru ca monitorul calculatorului accentueaza boala. Pentru ca nu pot fi privati de dreptul la munca, singura alternativa o reprezinta pauzele. De altfel, indiferent daca aveti sau nu probleme cu vederea, pauzele sunt foarte recomandate pentru reducerea efectelor distrugatoare ale calculatorului asupra vederii.

    SFATUL MEDICULUI
    Lichidele sunt de mare ajutor atunci cand sunteti nevoit sa stati mai multa vreme in fata calculatorului. Efectul iradierii se atenueaza astfel, pentru ca toxinele nu mai stagneaza in organism.
    Durerile de cap, care apar inevitabil din cauza lucrului prelungit la calculator, pot fi alungate printr-un automasaj rapid: se apasa cu degetele punctele de la capatul sprancenelor.
    Nu incercati sa combateti usturimile si iritatiile ochilor cu picaturi si unguente care nu v-au fost prescrise de medic. Consultati intotdeauna specialistul.

    STIATI CA…
  • Specialistii nu recomanda amplasarea ecranelor de televizor si a monitoarelor in incaperea in care dormim, din cauza efectelor nocive ale radiatiilor pe care le emana chiar si atunci cand sunt inchise. De preferat este ca ele sa stea intr-un dulap special pe care sa-l puteti inchide atunci cand dormiti.
  • Efectele negative ale statului prelungit pe scaun se vad in jurul varstei de 50 de ani, dar uneori si mai devreme.
  • STIRI
    PREVENIRE. Inotul si atletismul sunt cele mai indicate sporturi pentru intarirea musculaturii coloanei vertebrale. Pentru evitarea multor probleme de sanatate este recomandat ca orice copil sa practice un sport si trebuie educat sa stea intr-o pozitie corecta in banca.

    REMEDII. Cateva exercitii de extensii si de curbare fata-spate, dreapta-stanga sunt recomandate adultilor in fiecare dimineata, inainte de a pleca spre birou. De asemenea, un masaj adecvat poate fi un remediu foarte bun in asemenea situatii. Daca durerile de spate persista, este bine sa consultati specialistul.

    BOLI DE INIMA. Oscar Franco, cercetator specializat in probleme de protectia sanatatii, de la Universitatea de Medicina din Rotterdam, sustine ca un regim alimentar bazat pe fructe, legume, migdale, usturoi, ciocolata amara si vin scade considerabil riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare. S-a dovedit ca subiectii peste 55 de ani care respecta o asemenea dieta prezinta un risc cu 80% mai mic de a suferi de atac cerebral. Franco sustine de asemenea ca o dieta echilibrata asociata cu exercitii fizice, cu eliminarea fumatului poate evita medicamentele si spitalele.

    CANCER DE COLON. Statisticile canadiene arata ca in jur de 18.000 de locuitori ai acestei tari sufera de cancer de colon, iar dintre cei diagnosticati in urma cu un an ca avand aceasta maladie peste 8.300 au murit. Cancerul de colon face mai multe victime in Canada decat cancerul de san si cel de prostata. Doar cancerul de plaman surclaseaza in top cancerul colorectal in ceea ce priveste mortalitatea. Cele mai predispuse la imbolnavire sunt persoanele de peste 50 de ani, care sufera de obezitate, care nu fac miscare fizica, fumeaza sau consuma alcool in exces.

    RINITA ALERGICA. Aproximativ 80% dintre persoanele care sufera de astm au si rinita alergica. De aceea este foarte important ca ambele boli sa fie tratate in acelasi fel, atrag atentia specialistii de la Societatea franceza de Pneumologie. Tratamentul consta in reducerea inflamatiei bronhiilor si a nasului. Medicamentele pe baza de cortizon si-au dovedit eficienta in tratarea astmului si a rinitei alergice.
    ×
    Subiecte în articol: naghi