x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce trebuie să știm despre bolile reumatice. Medicul Cătălin Codreanu: "Acesta este probabil mesajul esenţial"

Ce trebuie să știm despre bolile reumatice. Medicul Cătălin Codreanu: "Acesta este probabil mesajul esenţial"

de Redacția Jurnalul    |    14 Oct 2023   •   00:05
Ce trebuie să știm despre bolile reumatice. Medicul Cătălin Codreanu: "Acesta este probabil mesajul esenţial"

Bolile reumatismale sunt destul de răspândite în rândul populației și este astefel important să fie diagnosticate la timp pentru a evita efectele negative.

Managerul Centrului Clinic de Boli Reumatismale "Dr. Ion Stoia", Cătălin Codreanu, precizează că medicina oferă astăzi soluții foarte bune pacienților astfel încât acestea pot chiar să dispară dar trebuie tratate devreme. "Acesta este probabil mesajul esenţial", spune medicul. 

"Ziua de 12 octombrie este o zi specială pentru comunitatea de persoane care sunt interesate de boli reumatice, este importantă pentru cei care suferă de boli reumatice în primul rând, pentru că este un moment când ne amintim de existenţa acestor suferinţe şi de ceea ce putem face pentru ameliorarea lor. Este o zi care este importantă pentru comunitatea de profesionişti în sănătate, atât reumatologi, cât şi nonreumatologi, acei doctori care încearcă să uşureze soarta pacienţilor cu boli reumatismale", explică managerul Centrului "Dr. Ion Stoia", potrivit Agerpres.

Legătura dintre reumatism și bătrânețe 

"Există un mit. Avem tendinţa să credem că bolile reumatice sunt asociate cu procesul de îmbătrânire. Nu există nimic mai eronat. Aceste boli afectează persoane tinere, persoane active, copii, adolescenţi, cu consecinţe care ulterior se transmit pe o perioadă foarte lungă de timp", a explicat prof. dr. Cătălin Codreanu.

Populația trebuie educată să aibă un stil de viață sănătos

"Conştientizarea factorilor de risc reprezintă un pilon crucial în lupta cu bolile reumatismale. Cunoaşterea şi înţelegerea modului în care anumite obiceiuri de viaţă, predispoziţia genetică şi alţi factori pot contribui la dezvoltarea bolilor reumatice ne permit să luăm măsuri preventive mai eficiente. Prin educarea populaţiei asupra acestor riscuri şi promovarea unui stil de viaţă sănătos putem să reducem incidenţa acestor afecţiuni şi să îmbunătăţim sănătatea publică. Bolile reumatice nu cunosc graniţe disciplinare, iar abordarea lor necesită expertiză din mai multe domenii medicale. Colaborarea dintre medici, cercetători, asistenţi medicali, fizioterapeuţi, psihologi şi alţi profesionişti din domenii conexe este esenţială pentru a oferi o îngrijire holistică pacienţilor şi pentru a dezvolta soluţii inovatoare", spune consilierul prezidenţial Diana Păun, cu ocazia Zilei Mondiale de Conştientizare a Artritei.

Și preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, prof. dr. Elena Rezuş, afirmă că trebuie crescut gradul de conștientizare a oamenilor că bolile reumatice pot să apară oricând pe parcursul vieții. 

Există peste 200 de afecțiuni reumatice și musculo-scheletice, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artropatia psoriazică, artroza, fibromialgia şi guta.

Circa 3% din populația din România, respectiv 600.000 de persoane, suferă de boli reumatice de tip inflamator, afectând îm mare măsură și populația activă, tineri și copii. 

Potrivit OMS; bolile reumatice și musculo-scheletice (RMDs) sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă circa un milion de europeni.

×
Subiecte în articol: reumatism codreanu catalin imbatranire