x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Boli cauzate de stres şi cum să le combatem

Boli cauzate de stres şi cum să le combatem

de Maria Coman    |    01 Feb 2023   •   06:15
Boli cauzate de stres şi cum să le combatem
Sursa foto: Hepta

Stresul este un cuvânt la ordinea zilei în societatea modernă în care trăim. Și într-o măsură mai mare sau mai mică, cu toții ne-am simțit stresați la un moment dat. Cel mai adesea însă nici nu simţim când organismul nostru se luptă cu cine ştie ce pericol din exterior. Iar în epoca noastră problema cea mai importantă e că rămânem în starea de vigilenţă mult prea mult, până când devine o normalitate.

Din punct de vedere fiziologic însă, în cazul unui pericol, sistemul nostru nervos răspunde prin eliberarea hormonilor stresului, mai precis adrenalină și cortizol, care declanșează starea de urgență a corpului. E momentul acela când inima îți bate mai tare, mușchii ți se încordează, simțurile sunt în alertă, iar respirația se intensifică. Cumva, în felul acesta, corpul tău este mai energic și mai rezistent și este gata să facă față amenințării, dar se epuizează în timp. Sau, dimpotrivă, când simţi că te detaşezi, că îngheţi, că nu îţi vine să te mai mişti din loc. Așadar, stresul nu e neapărat negativ, câtă vreme te menține în alertă și concentrat. Însă când situațiile care îl provoacă sunt tot mai dese, poți ajunge să te simți copleșit. Pentru fiecare persoană, stresul este provocat de situații diferite. Unii sunt stresați la locul de muncă, din cauza condițiilor de lucru, lipsei oportunităților de promovare sau necesității de a susține discursuri în fața șefilor și a colegilor. Alții se simt stresați acasă, din cauza familiei, a copiilor, bolilor sau eventualelor cerințe care vin de la rude. Și frica, și nesiguranța legate de viitor sau așteptările nerealiste ori schimbarea de orice fel sunt, de asemenea, situații care pot declanșa stres. Iată şi câteva idei uşoare care ne pot ajuta să mai eliberăm din stres

1. Râzi

Te simți stresat în legătură cu responsabilitățile profesionale și familiale? Există o mulțime de lucruri rapide pe care le poți face pentru a reduce tensiunea. Urmărește o comedie sau un spectacol de stand-up comedy și râzi minute în șir. Ai să vezi cât de relaxat te simți după aceea.

2. Joacă-te cu animalul de companie

Animalul tău de companie nu numai că îți oferă dragoste necondiționată, dar este și bun pentru sănătatea ta. Când îl mângâi, chiar și pentru doar câteva minute, corpul tău eliberează substanțe chimice cu efect relaxant, cum ar fi serotonina și oxitocina. În același timp, scade cantitatea de hormoni de stres care sunt eliberați pe parcursul zilei. Aceasta poate însemna scăderea tensiunii arteriale, mai puțină anxietate și chiar o creștere a imunității.

3. Fă curăţenie

Dacă ești înconjurat de prea multe lucruri, acest fapt poate fi copleșitor și poate contribui la creșterea nivelului de stres. Devii anxios atunci când nu găsești portofelul, telefonul sau factura de utilități. Deci elimină dezordinea din casă sau de pe birou, pentru a elimina stresul.

4. Mănâncă o portocală

Cercetătorii spun că vitamina C poate ajuta la gestionarea mai eficientă a stresului, în parte prin scăderea nivelului hormonilor de stres, cum ar fi cortizolul. Ca un bonus suplimentar, alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi portocalele, mandarinele, căpșunile sau ardeii roșii îți pot întări sistemul imunitar.

5. Cântă

În drum spre serviciu pornește radioul din mașină și cântă. Sau cântă la duș. Indiferent cât de deranjat ar fi pentru ceilalți, în cazul în care nu ai talent, este eficient pentru tine, deoarece s-a dovedit că atunci când cânți te simți mai fericit. De asemenea, cântatul este bun pentru respirație și postură, precum și pentru inimă și pentru sistemul imunitar.

6. Plimbă-te

Exerciţiile fizice sunt o modalitate excelentă de a reduce stresul. Îți ajută corpul să producă endorfine, acei neurotransmițători din creier care te fac să te simți bine. De asemenea, te obligă să te concentrezi, ajutându-te să uiți ceea ce te face să fii anxios. Exercițiile pe vreme caldă și însorită îți pot îmbunătăți starea de spirit. Și dacă mergi vioi timp de cel puțin 30 de minute vei reduce considerabil stresul.

7. Mestecă gumă

Guma de mestecat poate face mai mult decât să îți împrospăteze respirația. Potrivit cercetărilor, mestecatul unui gume pare, de asemenea, să reducă stresul și anxietatea, precum și să îmbunătățească performanța mentală în cursul activităților.

8. Meditează

Practica meditației există de mii de ani, iar studiile continuă să descopere o gamă largă de beneficii ale acesteia. Meditația poate avea un impact pozitiv asupra multor aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea mentală, fizică și emoțională. Un beneficiu mental al practicării meditației este îmbunătățirea concentrării și atenției. Meditația Mindfulness este un tip de practică de meditație care se concentrează pe conștientizarea și recunoașterea gândurilor interne, rămânând, în același timp, prezent în momentul respectiv. Practicarea meditației mindfulness sporește conștientizarea gândurilor interioare și îmbunătățește capacitatea cuiva de a diminua gândurile rătăcitoare și distractive. Având mai mult control asupra gândurilor care distrag atenția, se îmbunătățește capacitatea cuiva de a se concentra asupra unei sarcini. Mindfulness poate ajuta, de asemenea, la creșterea capacității de atenție și la creșterea disciplinei mentale.

 

×
Subiecte în articol: stres nesiguranța