SANATATEA ADULTULUI
Luna ianuarie a acestui an a adus in atentia noastra cel putin trei boli care nu-si au sezonalitatea in aceasta perioada. Este vorba de hepatita acuta cu virus hepatitic A, oreion si varicela (varsatul de vant). Mai mult decat atat, trei boli par sa afecteze in principal persoanele adulte si mai putin copiii. Toate aceste boli au in comun o incubatie ce poate depasi 21 zile.
CONF. DR. ADRIAN STREINU-CERCEL
Oreionul - cunoscut si sub denumirea de parotidita epidemica - a inceput in ultimul an sa-si schimbe modul de prezentare clinica. Trei lucruri il readuc in atentia noastra: prezenta de cazuri de oreion pe tot parcursul anului 2004, reaparitia de cazuri noi in cursul acestei luni si respectiv particularitatile de manifestare clinica.
Pana nu de mult eram obisnuiti cu aparitia de cazuri sporadice pe tot parcursul anului si aparitia unor epidemii de oreion spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii. De mai bine de un an, astfel de cazuri au inceput sa apara in mici focare, fara sezonalitate. Mai mult decat atat, pana acum oreionul debuta cu marirea de volum a glandelor parotide si ulterior se putea complica sau nu cu afectarea testiculelor, pancreasului sau a sistemului nervos central. In ultimul timp, oreionul a inceput sa debuteze cu ceea ce inainte reprezenta o complicatie tardiva a bolii, adica: la persoanele de sex masculin debuteaza cu afectarea testiculelor (asa-zisa orhiepididimita), iar la cele de sex feminin debuteaza cu afectare pancreatica. Aceasta ar insemna ca ori de cate ori o persoana prezinta febra + dureri la nivelul testiculelor sau dureri abdominale in bara la nivelul etajului abdominal superior, este de preferat sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau la medicul infectionist, pentru a exclude sau a confirma posibilitatea unei infectii urliene.
Netratata corespunzator, afectarea testiculara la adolescenti si la adulti, indusa de virusul urlian, se poate asocia ulterior cu sterilitate. Pentru a preveni aparitia acestei boli, singurul lucru pe care il avem la indemana este vaccinarea, transmiterea acestui virus facandu-se in principal pe cale respiratorie, fata de care nu avem alte mijloace eficiente de prevenire a infectiei.
Varicela
La randul sau, varicela, cunoscuta si ca varsatul de vant, ar fi trebuit sa-si faca aparitia la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. In momentul de fata se inregistreaza o serie de cazuri de varicela, cazuri ce au inceput sa apara in special la adolescenti si adultul tanar, imbracand forme mai severe de boala, ce necesita monitorizare stricta medicala. Boala se traduce clinic prin febra pe fondul careia se constata aparitia unei eruptii, initial cu vezicule, vezicule care ulterior se transforma si se acopera cu cruste. Eruptia este foarte pruriginoasa (senzatia de mancarime a pielii), iar daca persoana respectiva se scarpina, apare riscul de suprainfectare a acestor leziuni, suprainfectie care poate duce la aparitia de cicatrice.Citește pe Antena3.ro
HEPATITA ACUTA VIRALA A
|
Hepatita acuta virala cu virus hepatitic A are o incubatie de circa 30 de zile, dupa care pacientul incepe sa acuze o stare de oboseala inexplicabila, somnolenta, pe fondul unui disconfort digestiv tradus adesea prin greata si dureri abdominale difuze. Aceste acuze dureaza cateva zile, dupa care poate aparea icterul (ingalbenirea ochilor si a pielii), moment in care persoana respectiva sau cele din anturajul acesteia realizeaza ca ar putea fi vorba de o hepatita si astfel se ajunge la un medic care va transa situatia. Trei lucruri sunt esentiale: igiena personala, utilizarea corecta a grupului sanitar si vaccinarea impotriva hepatitei A. Ca atare, primul lucru pe care trebuie sa-l facem este sa respectam zi de zi regulile generale de igiena personala. Dintre aceste reguli, spalatul mainilor inainte de masa este una de baza. Aceasta regula trebuie sa fie insa corelata cu o utilizare corecta a grupului sanitar. Pentru ca aceasta boala recunoaste drept cale de transmitere un asa-zis «circuit fecal oral».
|
GLANDELE PAROTIDE
|
Glandele parotide, unul din cele trei seturi de glande salivare, sunt localizate sub urechi, de-a lungul arcului mandibulei. Ele secreta continuu saliva in gura, prin ductele parotidiene. Cand sunt infectate cu oreion, glandele parotide se pot umfla si devin sensibile la atingere. De asemenea, orificiile ductelor parotidiene se pot contracta, impiedicand curgerea normala a salivei.
|
STIRI
|
DIABET. Experti din cadrul Asociatiei Americane de Diabet spun ca diabetul face parte dintre bolile care de regula sunt depistate tarziu, dupa 5-10 ani de la instalare. Pentru a preveni acest risc ei spun ca trebuie sa tinem seama de cateva date care ar putea ajuta la depistarea precoce a bolii. Greutatea peste 4 kilograme la nastere, varsta de 45 de ani, obezitatea, stresul, sedentarismul sunt factori care favorizeaza aparitia bolii. Expertii americani avertizeaza ca existenta unei rude apropiate cu aceasta boala dubleaza riscul de diabet.
OSTEOPOROZA. Studiile demonstreaza ca nu doar femeile sunt afectate de osteoporoza, ci si barbatii. In consecinta, dupa 45 de ani, este necesar ca anual sa ne prezentam la un examen clinic care masoara densitatea osului, respectiv continutul lui in minerale. Acest examen se numeste densitometrie si este extrem de usor de efectuat. Iradierea nu este periculoasa, fiind de zece ori mai mica daca o comparam cu o radiografie pulmonara. Densitometria prezinta avantajul ca depisteaza rapid osteoporoza. O densitate osoasa scazuta reprezinta un mare pericol de fracturi, de tasare a vertebrelor.
PODOABA CAPILARA. Procentul femeilor care au probleme cu parul este in permanenta crestere. Cauzele sunt identificate: dezechilibru hormonal, sarcini, menopauza, socuri emotionale. Dar in crestere este si numarul barbatilor peste 35 de ani care isi pierd podoaba capilara. La barbati, cauzele calvitiei sunt aceleasi, exceptandu-le pe cele specifice femeilor. Potrivit unui studiu, 63% dintre barbati considera calvitia o tragedie care le reduce foarte mult din capacitatea de seductie.
|