x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolile batrâneții, tot mai des întâlnite la tineri

Bolile batrâneții, tot mai des întâlnite la tineri

de Monica Cosac    |    04 Iul 2016   •   19:00
Bolile batrâneții, tot mai des întâlnite la tineri
Sursa foto: Prof. Dafin Mureșanu spune că medicina personalizată, de precizie, reprezintă viitorul în tratarea bolilor neurologice

Afecțiunile neurodegenerative sunt tot mai frecvente în rândul populației tinere și afectează milioane de oameni, anual, la nivel mondial. Chiar dacă în cazul unor anumite boli au apărut tratamente noi, la care au acces și pacienții români, o mare problemă pentru aceștia ar putea deveni, în curând, accesul la medicul specialist, atrag atenția neurologii.

Depistarea la vârste din ce în ce mai tinere a unor suferințe neurologice precum accidentul vascular cerebral (AVC), boala Parkinson, scleroza multiplă, traumatismele craniocerebrale (TCC) sau neuropatiile periferice, cele mai multe dintre ele considerate odinioară „boli ale bătrâneții”, reprezintă un semnal de alarmă pentru specialiștiineurologi din întreaga lume, care s-au reunit, în aceste zile, în stațiunea Eforie Nord, pentru a dezbate cele mai complexe teme neurologice ale momentului.

“Bolile vasculare cerebrale apar la vârste tot mai tinere și știm acest lucru. De asemenea, știm și că bolile neurodegenerative – cele îndeobște cunoscute – sunt mai frecvente la tineri, deci vârsta de apariție scade. Și acest lucru are două cauze importante: datorită mediului și datorită organismului fiecăruia și vieții pe care o duce”, a spus, în conferința de deschidere a evenimentului, prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România (SNR) și al Societății pentru studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN).

Printre factorii care pot determina apariția acestor suferințe neurodegenerative, medicul a menționat: poluarea, stresul zilnic, munca sub presiune și felul în care fiecare reușește să gestioneze “provocările vieții”.

Scleroza multiplă (scleroza în plăci), spre exemplu, o afecțiune autoimună determinată de distrugerea mielinei atât la nivel cerebral, cât și la nivelul măduvei spinării, este a doua cauză de invaliditate în rândul adulților tineri. Boala este diagnosticată, cel mai frecvent, la persoane cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, iar la nivel mondial afectează peste două milioane de oameni. Statisticile arată că, la nivelul Uniunii Europene, numărul celor care suferă de „boala cu 1.000 de fețe”, după cum a mai fost denumită, s-a dublat în ultimii șase ani, ajungând la circa 600.000.  În prezent, în România numărul bolnavilor se ridică la aproximativ 10.000.

În cazul suferințelor neurologice, în țara noastră s-au făcut progrese importante, iar pacienți au acces, în prezent, atât la diagnostic, cât și la terapii avansate, iar Scleroza Multiplă este una dintre ele, spune prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din România. Însă deosebit de important pentru stoparea evoluției  acestei boli este consultul de specialitate, cât mai rapid.

„Astăzi, în România, avem posibilitatea de a le diagnostica în mod comparabil cu oriunde în lume. Problema este în ce măsură reușim, și în ce măsură sistemul nostru este atât de performant, și în ce măsură oamenii sunt educați de asemenea manieră ca sănătatea lor să beneficieze maximal. În ceea ce privește scleroza multiplă, suntem la punct. În boala Parkinson, avem acces (n.r.- la terapii noi). Populația din această țară beneficiază de terapii avansate”, a declarat prof. Mureșanu. Acesta a ținut să sublinieze că, deocamdată, pacienții cu boli neurologice din România nu trebuie să se înscrie pe liste lungi de așteptare pentru a fi consultat de medicul specialist, așa cum se întâmplă în alte țări, însă această situație s-ar putea schimba în viitorul apropiat, având în vedere exodul masiv de medici.

“Românii încă mai beneficiază de ceva foarte important și nu știu pentru cât timp vor mai beneficia. Beneficiază de acces la medicul specialist în timp scurt. Sistemul nostru de sănătate, din acest punct de vedere, este mai performant decât sistemele din Vest. (...) Părerea mea este că vom asista la o creștere a listei de așteptare, tocmai din cauza faptului că avem tot mai puțini medici”, a mai adăugat prof. Mureșanu.

Peste 200 de specialiști din domeniul neurologiei – cercetători de top, personalități din mediul academic și universitar și medici rezidenți, din 18 țări - vor discuta, în această săptămână, despre cele mai noi tratamente la nivel mondial pentru bolile neurologice, dar și despre cum pot fi prevenite aceste îmbolnăviri.

×
Subiecte în articol: bolile batranetii