x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Bolnavii de cancer cer ministrului Ritle Ladislau finanţarea corectă a oncologiei

Bolnavii de cancer cer ministrului Ritle Ladislau finanţarea corectă a oncologiei

22 Aug 2011   •   11:29

Pacientii bolnavi de cancer spera ca, odata cu instalarea unui nou ministru al Sanatatii, sa nu mai fie nevoiti sa astepte moartea cuiva pentru a obtine un loc pe listele de asteptare ale Programului national de oncologie. Membrii FABC fac, totodata, un apel la noul ministru al Sanatatii in vederea deblocarii tratamentelor injectabile, a caror livrare a fost interzisa farmaciilor incepand cu 1 aprilie. Pentru multi bolnavi de cancer, aceast` masur` a fost fatala, intrucat tratamentele nu erau in farmaciile spitalelor.

'Avem incredere', a explicat Cezar Irimia, presedintele FABC, 'ca domnul ministru va face doua lucruri esentiale pentru pacienti: va lupta pentru finantarea decenta si corecta a sistemului si va recupera cei 400 milioane de euro pe care CNAS i-a declarat disparuti din buget in acest an. Cei 100.000 de pacienti bolnavi de cancer din Romania spera ca drepturile lor vor deveni o prioritate, iar reglementarile in domeniu vor respecta criteriile transparentei si ale onestitatii, avand ca fundament dreptul la viata al pacientilor'.

La cinci luni dupa sistarea livrarii tratamentelor injectabile prin farmaciile de circuit deschis, situatia e dramatica. Farmaciile din tara, atat cele de spital cat si cele din circuitul deschis si-au epuizat fondurile, iar pacientii care nu isi primesc tratamentul la timp sunt cu fiecare zi mai aproape de moarte. Mai mult, actele normative aflate in lucru nu vor mai permite cresterea numarului de pacienti tratati decat in cazul in care costurile tratamentelor vor fi suportate de catre terti. Pacientii vor putea fi admisi pe listele Programului national doar dupa ce un alt pacient va 'parasi' lista, avertizeaza presedintele FABC. Pacientii cu cancer spera ca tocmai faptul ca ministrul pe care il avem la "Sanatate" este conferentiar doctor si edic oncolog ii permite sa evalueze perfect riscurile la care sunt expusi acesti bolnavi prin amanarea sau intreruperea administrarii tratamentelor.

×