Mai toti membrii familiei dau semne ciudate de boala, iar oaspetii tusesc, picotesc sau stau cu nasul in batista? Ei bine, de vina ar putea fi bradul pe care tocmai l-ati adus in casa si l-ati impodobit pentru Craciun.
"Sindromul bradului de Craciun" e provocat de sporii unor ciuperci microscopice care se dezvolta pe copac si care provoaca probleme respiratorii. Descoperirea a fost facuta de cercetatorii in medicina de la Universitatea de Stat din New York. Acestia au demarat studiul dupa ce au observat o crestere a numarul de pacienti cu probleme respiratorii exact in saptamana de dinainte si in cea de dupa data de 25 decembrie.
Echipa a analizat mostre din 28 de brazi de Craciun, din mai multe specii, si au descoperit 53 de ciuperci. Dintre acestea, circa 70% pot provoca simptome precum mancarmi ale nasului, ochi inlacrimati, tuse, probleme de respiratie, dureri in piept, sinusuri infundate, senzatie de oboseala si probleme cu somnul. Unele dintre ciupercile identificate pot da chiar probleme mai grave, care afecteaza sanatatea pe termen lung, cum ar fi bronsitele sau pneumoniile.
Ciupercile in cauza se gasesc pe brazi in mod natural, insa incep sa-si faca simtita prezenta si sa se dezvolte cum dau de caldura din camera unde a fost instalat bradul.
Doctorul Lawrence Kurlandsky, care a condus cercetarea, a declarat ca a tratat pacienti care fusesera in mod clar imbolnaviti de "pomul de Craciun". Exista si o solutie pentru a scapa de neplacerile pe care le-ar putea da pomul festiv: un brad artificial.
Insa, dupa cum explica expertii ecologisti, nici brazii sintetici nu sunt mai putin periculosi. Acestia sunt sunt fabricati dintr-un plastic numit policlorura de vinil (PVC), care poate sa contina substante toxice periculoase, cum ar fi plumbul, potrivit portalului science20. Mai mult, in China, tara de unde provin majoritatea brazilor sintetici de pe piata americana, se foloseste la fabricara lor carbunele, considerat cea mai poluanta resursa energetica. Din punct de vedere ecologic, afirma oamenii de stiinta americani, brazii artificiali sunt avantajosi in raport cu cei naturali numai daca sunt utilizati nu mai mult de zece sezoane de Craciun.
Cei care insista totusi sa aiba un brad adevarat ar trebui sa lase cateva zile copacul in gradina, ca sa se usuce, apoi sa-l bage in casa. Pentru a reduce riscul aparitiei problemelor de sanatate, e bine ca bradul sa fie scos din locuinta imediat dupa ziua de Craciun.