x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Budimex, darul poporului polonez

Budimex, darul poporului polonez

de Oana Antonescu    |    01 Noi 2005   •   00:00
Budimex, darul poporului polonez
ISTORIA MEDICINEI
Cu totii il cunoastem sub numele de Budimex. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", situat in cartierul Berceni, nu a avut insa niciodata denumirea oficiala de "Budimex". Acest nume isi are originea dintr-o placuta amplasata pe santierul de la constructia spitalului. Budimex este insa numele unei firme poloneze de constructii. Spitalul destinat copiilor a fost construit de Guvernul polonez ca un dar pentru Romania, "poporul-frate", in urma cutremurului devastator din 1977. Banii si executia lucrarii au venit in totalitate din partea Poloniei. A fost dat in folosinta in aprilie 1984, sub numele de Spitalul pentru Copii Bucuresti, desi capatase deja doua nume pana la inaugurare: Budimex si Spitalul Polonez. In 1990, Polonia cere schimbarea numelui in Spitalul Clinic pentru Copii "Maria Sklodowska Curie", iar in 1999 devine spital de urgenta.

"Desi istoria sa numara numai 21 de ani, Spitalul pentru Copii a avut o evolutie interesanta, reunind echipe de medici de renume de la mai multe spitale bucurestene la acea vreme", ne spune prof. dr. Florea Iordachescu, directorul spitalului. La cele sapte etaje ale cladirii au existat la inceput doar doua clinici. Chirurgia pediatrica, cu o singura sectie, a fost condusa de renumitul prof. dr. Alexandru Pesamosca, monstru sacru al chirurgiei romanesti, care a venit cu o echipa in majoritate de la Spitalul "Gr. Alexandrescu". Cea de-a doua clinica, pediatrica, avea trei sectii si a fost fondata de un alt nume marcant al medicinei romanesti: prof. dr. Mircea Maiorescu. Cativa ani mai tarziu s-a infiintat o a treia clinica, ORL, singura de acest gen din tara. In timp, Spitalul Budimex s-a extins. Are acum trei sectii de chirurgie pediatrica (una dintre ele de ortopedie pediatrica), cinci de pediatrie (una de oncologie pediatrica si alta de nefrologie pediatrica), un ambulatoriu cu cabinete pentru toate specializarile si o unitate de primiri urgente care urmeaza sa fie data in folosinta.

RECUPERARE. Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Maria Sklodowska Curie" se mandreste cu prima sectie de recuperare functionala a copiilor cu deficiente fizice si neuro-psiho-motorii. Ea a fost infiintata mai intai la Spitalul de Copii Calarasi, in 1968. Dupa cutremurul din 1977, a fost mutata in fosta Maternitate Avrig (actualul sediu al Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti), iar din 1993 sectia functioneaza in incinta Spitalului "M. S. Curie". Recuperarea pediatrica a fost creata de dr. Nicolae Robanescu, ca urmare a sechelelor lasate de epidemiile de poliomielita din anii ’60-’70. Cladirea care gazduieste sectia aflata acum la Budimex a fost ridicata de o asociatie a bisericii romano-catolice americane, iar aparatura a fost oferita de Ordinul Cavalerilor de Malta. Sectia are o capacitate de 70 de paturi pentru copii si 30 pentru mame, cu compartimente de kinetoterapie, ergoterapie, psihologopedie, fizioterapie si laborator de ortoprotezare.

×
Subiecte în articol: copii spitalul budimex pediatrica