x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Calmante naturale

Calmante naturale

14 Mar 2005   •   00:00

TERAPII ALTERNATIVE
Persoanele care simt cel mai acut "vremea rea" sunt reumaticii, cardiacii si astmaticii.
ANDRADA FLORIA

"Cel mai bine pentru persoanele care sufera atunci cand ploua sau e frig este sa evite contactul cu factorii de mediu si sa stea in casa." Acesta este sfatul doctorului Gabriela Papazian Urdareanu, medic primar medicina generala si medicina naturista, cu specializari in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Insa, in cazul in care vantul, umezeala si ceata nu pot fi evitate, medicul fitoterapeut recomanda bolnavilor sa consume decocturi si infuzii de plante pentru usurarea simptomelor.

2-3 ceaiuri pe zi

Reumaticii si cei care sufera de artroza sunt sfatuiti sa foloseasca frunzele de frasin, ienuparul, galbenelele sau coaja de salcie pentru a inlatura sau diminua durerile articulatiilor. Frunzele de frasin trebuie consumate sub forma de decoct, adica se pun in apa si se lasa sa fiarba aproximativ 20 de minute. Celelalte plante se consuma sub forma de infuzie: se pun dupa ce apa a dat o data in clocot si se lasa pe foc 5 minute. Pentru efect maxim, fitoterapeutul recomanda ca bolnavul sa bea 2-3 cani pe zi din infuzia de plante timp de 7-10 zile. Exista insa si unguente pe baza de plante care pot fi folosite ca tratament local si care au acelasi efect, scad simptomatologia. Cardiacii sunt sfatuiti sa bea infuzii de levantica, tei, maghiran sau rozmarin. Plantele care scad ritmul cardiac si linistesc durerile cu senzatie de constrictie sunt paducelul si talpa gastei. Pentru bolnavii carora li se umfla picioarele atunci cand se schimba vremea, se recomanda infuziile de patrunjel sau de soc, iar daca durerile cardiace sunt insotite de edem, ei trebuie sa bea decoct de patrunjel. In cazul astmului, vantul poate provoca crize, iar doctorul Gabriela Papazian Urdareanu ii sfatuieste pe astmatici sa bea infuzii de podbal, patlagina, galbenele sau coada-soricelului.

STIATI CA
  • In cazul persoanelor cu un sistem imunitar slabit si care racesc foarte repede cand variatiile de temperatura sau de presiune atmosferica sunt bruste, planta echinacea previne simptomele gripei. Aceasta este o planta salbatica provenita din America de Nord si poate fi folosita sub forma de tinctura. Tinctura de echinacea se gaseste in farmacii. Cei care sufera de raceala trebuie sa ia trei sau patru picaturi dizolvate in apa la fiecare doua ore la inceputul simptomelor si apoi de trei sau patru ori pe zi timp de doua saptamani.
  • ×