x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Campania 1 Mission 1 Million

Campania 1 Mission 1 Million

de Magda Colgiu    |    02 Mai 2011   •   21:14
Campania 1 Mission 1 Million

Unul din patru adulţi peste 40 de ani dezvoltă fibrilaţie atrială (FA) în timpul vieţii. Persoanele cu această afecţiune au un risc de cinci ori mai mare de a suferi un accident vascular cerebral (AVC) decât cele care nu suferă de FA. De asemenea, AVC-urile cauzate de FA tind să fie mult mai severe decât AVC-urile ce nu au legătură cu această afecţiune. Multe AVC-uri asociate cu FA pot fi prevenite printr-un control adecvat, însă mulţi pacienţi nu conştientizează riscul la care sunt expuşi. De aceea, grupul Boehringer Ingelheim a decis să sponsorizeze proiecte în valoare totală de un milion de euro pentru a preveni AVC cauzate de FA.

În premieră, aceste proiecte pot fi votate de publicul larg în cadrul campaniei 1 Mission 1 Million, susţinută de actriţa Jane Seymour, cunoscută publicului din România mai ales datorită serialului „Doctor Quinn”.
Proiectele câştigătoare vor fi alese în urma votului online. Site-ul campaniei este www.heartofstroke.com. 
Publicul din întreaga lume este invitat să voteze, până la data de 22 iunie 2011, proiectele care pot contribui la conştientizarea legăturii dintre fibrilaţia atrială şi accidentul vascular cerebral.
În urma votului public se va decide către cine vor merge banii. „Sunt 32 de premii: patru, în valoare de 100.000 de euro, opt de câte 50.000 de euro şi 20 de 10.000 de euro”, a precizat la o conferinţă de presă, la Madrid, Eve Knight, co-Founder and Chief  Executive oh AntiCoagulation Europe (ACE).

 

Fibrilaţia atrială
Fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac, cauzând circa trei milioane de AVC-uri anual. Seymour, care s-a confruntat personal cu efectele tragice ale  AVC-ului cauzat de FA, şi-a luat angajamentul de a susţine campania 1 Mission 1 Million – Getting to the Heart of Stroke, iniţiativă ce are ca scop conştientizarea bolii.
„M-am alăturat campaniei 1 Mission 1 Million – Getting to the Heart of Stroke din motive foarte personale. Mama mea a avut fibrilaţie atrială şi a făcut accident vascular cerebral”, a declarat Jane Seymour, ambasadorul 1 Mission 1 Million. „Îngrijitorii persoanelor care au suferit un accident vascular ştiu cât de debilitante şi înspăimântătoare sunt AVC-urile. Este nevoie ca oamenii să se informeze cât mai bine despre FA şi legătura sa cu AVC. Prin 1 Mission 1 Million, publicul se poate implica activ în prevenirea unui milion de AVC-uri printr-un simplu vot online.”

Publicul poate vota dintre cele 184 de aplicaţii 1 Mission 1 Million înscrise de persoane fizice, asociaţii de pacienţi, asociaţii profesionale şi centre medi­cale din 36 de ţări. Fiecare înscriere de proiect propune o modalitate de a creşte nivelul de informare a comunităţii cu privire la AVC datorat FA prin programe de cercetare, screening sau prin înfiinţarea de asociaţii de pacienţi şi dezvoltarea de website-uri.

 

Proiect românesc
Printre cele 184 de aplicaţii se numără şi „1 Euro 1 Patient”, proiect înscris de prof. dr. Gheorghe-Andrei Dan, şeful secţiei de Cardiologie de la Spitalul Colentina, Bucureşti. Parte a programului academic FACTS, demarat în octombrie 2010 prin constituirea unui registru naţional al pacienţilor cu fibrilaţie atrială, proiectul „1 Euro 1 Patient” propune şi o campanie naţională de informare şi educare cu privire la fibrilaţia atrială şi AVC.
„AVC datorate FA debilitează şi implică un risc crescut de deces, dar, cel mai important, în multe situaţii pot fi prevenite”, a declarat prof. Ariel Cohen, Spitalul Sainte-Antoine, Paris. Susţi­nând proiecte ştiinţifice care vor creşte gradul de conştientizare a relaţiei dintre FA şi AVC, publicul are ocazia de a contribui în mod real la prevenirea AVC-urilor.

 

Jane Seymour: La 60 de ani are aceeaşi greutate ca la 20 de ani
Am stat de vorbă cu Jane Seymour şi am aflat multe despre modul în care reuşeşte să se păstreze în formă, despre familia sa şi despre proiectele pe care le are în domeniul sănătăţii.
„Susţin această campanie în primul rând pentru că mama, dar şi doi dintre cei mai buni prieteni ai mei au suferit de fibrilaţie atrială.

A fost îngrozitor să o văd pe mama cum a suferit. Şapte luni ea nu a reuşit să rostească nici un cuvânt.
O singură dată, după ce am sunat-o să-i spun că voi participa la emisiunea ei preferată, «Dancing with a star», a exclamat «Da!». În rest, trupul său era acolo, dar nu se putea manifesta deloc. Mama era captivă
în propriul corp”, spune cu amărăciune actriţa.

Ea afirmă că nu se teme deloc că ar putea suferi la rândul său de această afecţiune. „Da, este adevărat că mama a fost bolnavă, dar eu îmi fac analizele medicale frecvent. Mai ales că ştiu de existenţa acestei boli, solicit să mi se efectueze şi o electrocardiogramă. Aceasta este singura analiză cu ajutorul căreia se aplică diagnosticul de fibrilaţie atriculară.”

Participarea actriţei la această campanie nu este singura sa legătură cu lumea fundaţiilor medicale. „În urmă cu foarte mulţi ani, am fost preşedinte la  UK-Meningitis, fundaţie care ajuta copiii britanici bolnavi de meningită. Apoi, am ajutat fundaţia Dana şi Christopher Reeve, care se ocupă de persoanele para­lizate. De asemenea, vreme de 25 de ani, am fost implicată activ în organizaţia Childhelp.”

Jane Seymour nu exclude o vizită în România dacă timpul îi va permite şi dacă prezenţa sa va fi necesară. „Este pentru prima dată când sunt intervievată de un ziarist din România. Am auzit de România, pentru că tatăl celui de-al treilea meu soţ era român”, mărturiseşte actriţa.
Întrebată despre modul în care reuşeşte să-şi păstreze condiţia fizică, starul a explicat că „acum, la 60 de ani, am aceeaşi greutate pe care o aveam la 20 de ani. Pentru a-mi proteja articulaţiile nu fac jogging.

Dar asta nu înseamnă că sunt sedentară. Am acasă un aparat ce efectuează o mişcare eliptică şi care nu-mi solicită genunchii. Şi zilnic fac exerciţii. Sunt adepta yoga şi practic destul de mult şi pilates. De asemenea, nu am ţinut niciodată o cură de slăbire drastică, prin înfometare. Însă niciodată nu am mâncat foarte mult. Totul ţine de moderaţie. Mănânc şi eu ciocolată, dar un pătrăţel, nu o tabletă. Beau un pahar cu vin, dar nu o sticlă”.

×
Subiecte în articol: sănătatea familiei