x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Campanie pentru realizarea primului centru de diagnosticare precoce a cancerului pulmonar

Campanie pentru realizarea primului centru de diagnosticare precoce a cancerului pulmonar

14 Mar 2012   •   15:35

Rapoartele realizate la nivel mondial, dar si national, referitoare la cauza principala a deceselor, a scos la iveala un rezultat dureros: cancerul pumonar se afla in top. Datorita unei evolutii silentioase si nespecifice, aceasta boala se depisteaza, in general, extrem de tarziu, in stadii foarte avansate. La momentul actual, in Romania, cancerul pulmonar antreneaza costuri imense pentru tratament acordat bolnavilor aflati in faza terminala.

Din aceasta cauza, Asociatia Aer Pur Romania impreuna cu Institutul de Pneumoftiziologie 'Marius Nasta' din Bucuresti, a lansat campania de constientizare a riscurilor cancerului pulmonar in randul romanilor, numita 'Control pentru Speranta'. Aceasta campanie urmareste intelegerea avantajelor imense pe care le are diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar, in primul rand in cadrul populatiei cu risc: fumatori, pacienti cu BPOC (bronsita obstructiva a fumatorului) sau persoane expuse profesional. Metoda care stabileste cu certitudine si intr-un timp extrem de scurt diagnosticul pulmonar este bronhoscopia.

'La Institutul 'Marius Nasta' din Bucuresti sunt examinati anual 60 % din pacientii din Romania care necesita bronhoscopie. Ne dorim, ca prin implicarea populatiei si a societatii civile, in general, sa facem posibila achizitia de echipament medical modern si performant pentru Institut, in vederea transformarii lui in primul centru modern de referinta pentru diagnostic precoce si tratament endoscopic al cancerului pulmonar prin bronhoscopie din Romania,' declara Prof. as. Dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog-bronholog la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta', Bucuresti.

Achizitionarea unui echipament medical modern si performant, care ar face din Institut, primul centru modern de referinta din Romania pentru diagnostic precoce al cancerului pulmonar prin bronhoscopie, necesita costuri de peste un milion de euro, ceea ce presupune un efort sustinut, din partea noastra, a tuturor.

×