x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul a scăpat de sub control

Cancerul a scăpat de sub control

de Steluta Indrei    |    29 Apr 2008   •   00:00

“Cancerul este provocat de factori pe care omul nu îi poate controla.” Acesta este titlul sub care prestigiosul cotidian francez Le Monde a publicat recent un interviu cu doctorul Annie Sasco, directorul Departamentului de cercetare din cadrul INSERM (Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa).

“Cancerul este provocat de factori pe care omul nu îi poate controla.” Acesta este titlul sub care prestigiosul cotidian francez Le Monde a publicat recent un interviu cu doctorul Annie Sasco, directorul Departamentului de cercetare din cadrul INSERM (Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetare Medicală din Franţa). Ea a fost numită de curînd în fruntea unei echipe de cercetători care se ocupă de prevenirea cancerului. Dr Annie Sasco are o vastă experienţă în acest domeniu, dobîndită în peste 20 de ani de activitate la Centrul Internaţional de Cercetare a Cancerului.

Atenţie la pesticide!

În interviul acordat publicaţiei franceze, dr Annie Sasco aduce în atenţia publicului informaţii despre care puţini oameni de ştiinţă îndrăznesc să vorbească. Deşi medicina a făcut progrese notabile în lupta contra cancerului, această boală necruţătoare rămîne totuşi o enigmă. Una dintre întrebările-cheie la care ştiinţa nu a găsit încă răspuns este următoarea:

“Cancerul poate fi prevenit?”.

Iată răspunsul doctorului Annie Sasco: “De obicei le spunem oamenilor să nu fumeze, să consume cît mai puţin alcool sau deloc, să aibă o alimentaţie echilibrată, să facă exerciţii fizice. Nu este nimic rău în asta, recomandările sînt valabile, dar nu suficiente pentru a spune că astfel poate fi prevenit cancerul. Din păcate, în apariţia cancerului sînt implicaţi alţi factori pe care omul nu îi poate controla: aerul pe care îl respiră, apa pe care o bea, mediul în care trăieşte, expunerea la cîmpuri

electromagnetice. Şi, nu în ultimul rînd, pesticidele, asupra cărora vreau să trag un mare semnal de alarmă. Populaţia trebuie să ştie că, în prezent, o persoană este expusă la fiecare masă la nu mai puţin de 21 de reziduuri de pesticide. Măcar aceste chimicale, despre care ştim cu certitudine că sînt cancerigene, ar trebui eliminate din alimentaţia populaţiei. Însă noi, cercetătorii, ne lovim întotdeauna de interese financiare şi politice cînd solicităm interzicerea acestor substanţe chimice”.

Studii controversate

Conform unor studii recente, mediul extern ar reprezenta doar 1%-2% din cauzele care duc la apariţia cancerului. Dr Annie Sasco pune la îndoială aceste rezultate. Ea spune că este important de ştiut cine finanţează astfel de studii, invocînd din nou interesele politice şi economice care influenţează cercetarea. “Datele de care dispunem în prezent reflectă doar realitatea ultimilor 30 de ani. În urmă cu 40-50 de ani, viaţa oamenilor nu era tulburată de cîmpuri electromagnetice, pesticide, telefoane mobile, calculatoare etc. Or, cancerul este un efect pe termen lung. El izbucneşte după zeci de ani de la expunerea la un factor de risc. De exemplu, efectele nocive ale telefonului mobil nu pot fi elucidate în prezent. Avem nevoie de încă 10-20 de ani pentru a afla cu certitudine care sînt riscurile utilizării telefonului mobil”, a declarat dr Annie Sasco.

Hormoni cancerigeni

Dr Annie Sasco vorbeşte despre un alt subiect controversat, implicat în apariţia unor forme de cancer la femei: tratamentul hormonal de substituţie (THS). El este recomandat femeilor pentru ameliorarea simptomelor menopauzei, însă cu riscul unor efecte secundare dintre cele mai grave (cancer de sîn, cancer ovarian). “Substanţele de natură hormonală pot avea două tipuri de efecte. Fie sînt cancerigene (capabile să inducă mutaţii ADN), fie sînt factori de creştere (favorizează dezvoltarea celulelor canceroase). Aşa se explică de ce administrarea THS grăbeşte dezvoltarea cancerului în cazul femeilor purtătoare ale unor celule canceroase. La anumiţi indivizi, celulele canceroase pot rămîne în stare latentă, fiind controlate de mecanismele de apărare ale organismului. Însă, dacă sînt ajutate să se dezvolte prin administrarea factorilor de creştere, celulele canceroase se trezesc şi încep să se multiplice haotic, ducînd la apariţia tumorii”, explică specialistul.

Abuz de medicamente

Academia Franceză de Medicină recomandă chimioterapia ca metodă de prevenire a cancerului de sîn în cazul femeilor predispuse genetic la această boală. Dr Annie Sasco este însă de părere că aceasta nu este soluţia potrivită. “Ideea utilizării chimioterapiei ca metodă de prevenire a cancerului trebuie abandonată cît mai urgent posibil. Asistăm în momentul de faţă la un derapaj extrem de periculos. Oameni sănătoşi sînt trataţi cu medicamente agresive pentru a preveni îmbolnăvirea. Şi nici măcar nu sîntem siguri că acest lucru este posibil. Iată un exemplu în acest sens. Cercetătorii finlandezi au constatat în urmă cu 15 ani că oamenii care dezvoltau cancer pulmonar aveau un nivel scăzut de vitamine. Ei au luat decizia de a efectua un studiu în care au inclus fumători cărora li s-au administrat suplimente de vitamine în încercarea de a preveni apariţia cancerului. Stupoare: s-au înregistrat mai multe cazuri de cancer printre cei care au luat vitamine decît în rândul celor care nu au luat nimic”, conchide dr Annie Sasco.

×