x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate „Cancerul nu poate fi învins cu ajutorul plantelor”

„Cancerul nu poate fi învins cu ajutorul plantelor”

de Steluta Indrei    |    12 Mar 2012   •   21:00
„Cancerul nu poate fi învins cu ajutorul plantelor”

Renumitul biochimist britanic Terrence Gallagher, fondator al Herbal Research Institute Oxford, vorbeste intr-un interviu acordat in exclusivitate Jurnalului National despre cercetarile sale in domeniul plantelor medicinale, despre siguranta si eficienta terapiilor naturale, despre cum se trateaza el insusi cu ajutorul plantelor.

Dupa o viata dedicata cercetarii plantelor medicinale, profesorul Gallagher recunoaste ca, oricat de miraculoase ar fi proprietatile ierburilor sau fructelor, acestea sunt neputincioase in lupta cu o boala nemiloasa: cancerul. Profesorul Terrence Gallagher este membru in consiliul de administratie al Asociatiei Britanice de Medicina Naturista si autorul unora dintre cele mai importante descoperiri in domeniul industriei plantelor medicinale. El s-a aflat saptamana trecuta in Romania pentru a aniversa 5 ani de la introducerea in tara noastra a unui produs farmaceutic pe baza de plante pe care l-a creat in cadrul Herbal Research Institute.


• Cum ati ajuns sa studiati plantele medicinale?

Cand eram la Universitate si studiam biochimia, un coleg si prieten s-a imbolnavit destul de rau si s-a tratat cu ajutorul unor plante medicinale. Mi s-a parut un lucru extraordinar si atunci am inceput sa fiu interesat de plantele medicinale. Dupa ce am terminat Universitatea, nu prea stiam incotro sa ma indrept si am hotarat sa fac cercetari in domeniul plantelor medicinale. La inceput am lucrat pentru diferite companii farmaceutice, apoi am calatorit in diferite tari unde se cultivau plante medicinale si chiar am lucrat in acele ferme la propriu, am sapat, am recoltat plante pentru a le cunoaste mai bine.

Dupa cativa ani, m-am intors in Anglia si am pus bazele unui laborator farmaceutic in anul 1980. Am studiat Farmacopeea Britanica a Plantelor Medicinale si am creat primul meu produs din plante medicinale cu efecte diuretice, destinat femeilor pentru ameliorarea sindromului premenstrual.

• Ati cercetat proprietatile terapeutice a numeroase plante medicinale. Dintre toate acestea, aveti o planta preferata?

Da, sunatoarea imi place enorm din toate punctele de vedere. Este o planta minunata, cu efecte terapeutice extraordinare in cazul depresiei. Am folosit-o eu insumi ori de cate ori am avut perioade in care ma simteam obosit, lipsit de vitalitate. De fiecare data am reusit sa depasesc starile dificile cu ajutorul unei cure de o luna cu sunatoare. Depresia este o problema foarte importanta, cu care se confrunta multe persoane in societatea actuala. Formele usoare si moderate de depresie pot fi rezolvate cu ajutorul produselor naturale pe baza de sunatoare. Recent, a fost introdus pe piata farmaceutica din Marea Britanie un produs pe baza de sunatoare pe care l-am dezvoltat in laboratorul meu.

• Au incredere englezii in plantele medicinale? Utilizeaza frecvent produse pe baza de plante?

Da, pentru ca toate produsele farmaceutice pe baza de plante medicinale, suplimentele nutritive comercializate in Marea Britanie sunt fabricate conform normelor europene in vigoare. Legea este foarte stricta in domeniul farmaceutic. Orice produs naturist sau supliment nutritiv trebuie aprobat de Ministerul Sanatatii din Marea Britanie si Autoritatea de Reglementare a Medicamentelor. In prezent, tot mai multi englezi apeleaza la tratamente cu plante medicinale. Dar ceea ce este foarte important de mentionat este ca industria plantelor medicinale trebuie sa respecte legislatia europeana adoptata recent in domeniu. Directiva europeana prevede standarde din ce in ce mai inalte in domeniul industriei plantelor medicinale, ceea ce inseamna mai multa siguranta pentru consumatori. Oamenii pot folosi cu incredere tratamente pe baza de plante medicinale.

• Credeti ca oamenii au mai multa incredere in terapiile naturale decat in cele clasice? De ce?

Oamenii vor sa creada ca plantele le fac mai mult bine decat medicamentele. Oamenii se tem de medicamente din cauza efectelor secundare. Dar sa nu uitam ca si produsele pe baza de plante medicinale pot avea efecte adverse daca nu sunt fabricate in conditii strict controlate sau daca nu sunt folosite in mod corespunzator.

• Dumneavoastra va tratati cu ajutorul plantelor medicinale?

Da, dar cu recomandarea medicului. Chiar si eu merg la un medic cu competenta in fitoterapie, care imi prescrie tratamente pe baza de plante medicinale pentru colesterol, glicemie si mai iau zilnic suplimentul nutritiv pe care l-am creat.

• Suplimentul nutritiv pe care l-ati dezvoltat este pe baza de mere, vita de vie, hibiscus, macese, coaja de portocale si floare de soc. De ce ati ales tocmai aceste fructe si plante si ce efecte au toate acestea reunite intr-o singura tableta?

Este un preparat 100% din fructe si plante medicinale care corespund conditiilor stricte de productie ecologica. Fructele si plantele provin din ferme certificate ecologice din Germania, Franta si Anglia. Am studiat efectele terapeutice ale fiecarui fruct si ale fiecarei plante, apoi prin utilizarea unor metode unice de prelucrare am reusit sa extragem si sa includem intr-o singura tableta microingrediente din substantele active valoroase din aceste fructe si plante. Marul are o valoare terapeutica deosebita datorita pectinelor din pulpa fructului, care au efecte benefice dovedite asupra digestiei, functiei inimii, ficatului, rinichilor, creierului.

De asemenea, sunt fascinat de proprietatile cojii de portocala, pe care toata lumea o arunca. Coaja de portocala este o sursa valoroasa de vitamine B si C, precum si de minerale. Am descoperit ca, impreuna, substantele ative din mar, coaja de portocala, vita de vie, macese, hibiscus si soc sunt eficiente in ameliorarea unor boli frecvente cum ar fi diabetul, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, osteoporoza, artroza. Atentie, nu vorbim despre un medicament, ci despre un supliment natural destinat prevenirii bolilor mentionate sau imbunatatirii starii de sanatate a celor afectati de aceste probleme. Acest preparat a fost dezvoltat dupa o indelungata munca de cercetare efectuata intre 1990 si 1998.

• Spuneati ca ati calatorit in multe tari pentru a studia plantele medicinale si totusi in laboratorul dumneavoastra utilizati doar plante din trei tari europene. De ce?

Am incercat sa cumparam plante medicinale mai ieftine din alte tari: China, India. Dar inainte de a intra in procesul de fabricatie a preparatelor farmaceutice, plantele sunt strict controlate. Foarte multe loturi de plante provenite din China sau India nu au trecut de aceste controale si microanalize, motiv pentru care am renuntat la ele. Substantele din aceste plante nu au dat rezultate si am fost nevoiti sa le refuzam. Am ales ferme din Franta, Germania si Anglia, unde fermierii controleaza strict calitatea plantelor medicinale. Cred cu tarie ca tratamentele cu plante medicinale trebuie controlate in mod adecvat si autorizate prin lege, altfel devin otravitoare.

• Considerati ca plantele medicinale pot vindeca boli fara a recurge la tratamente clasice?

Depinde de gravitatea bolilor. Daca vorbim despre o simpla raceala, cu siguranta o putem trata cu succes doar cu plante medicinale. Insa in cazul unor boli serioase n-as folosi cuvantul a vindeca. Din motive etice, nu folosesc niciodata cuvantul vindecare. Insa folosesc mereu termenul de preventie. Categoric, plantele au puterea de a preveni numeroase boli si de a ajuta la ameliorarea lor. Daca ne referim la un cancer sau la o tumora, atunci e nevoie de medicina clasica. Plantele nu pot ajuta in asemenea cazuri. Consider ca terapiile naturale sunt destinate mai degraba prevenirii decat vindecarii bolilor grave.

• In cercetarile dumneavostra ati descoperit o planta cu efecte impotriva cancerului?

Cancerul este ingrozitor. Cuvantul in sine este de-a dreptul infricosator. Este o boala nemiloasa, pe care plantele nu o pot invinge. Dupa parerea mea, cancerul este determinat de factori genetici, la care intr-adevar concura si factori de mediu, stilul de viata. Asupra acestora putem actiona cu ajutorul plantelor, dar tot ce putem face este sa prevenim riscurile. Pastrarea starii bune de sanatate, prin alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti, miscare, odihna, evitarea stresului, iata cea mai buna metoda de a ne feri de cancer.

×
Subiecte în articol: starea de sănătate