x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul ovarian –chestionarul prin care afli dacă riști să te îmbolnăvești

Cancerul ovarian –chestionarul prin care afli dacă riști să te îmbolnăvești

de Magda Bucur    |    12 Mai 2016   •   13:19
Cancerul ovarian –chestionarul prin care afli dacă riști să te îmbolnăvești
Sursa foto: semnic/Getty Images/iStockphoto

În fiecare an, un sfert de milion de femei sunt diagnosticate cu cancer ovarian în întreaga lume. Așa se face că acesta cauzează mai multe decese decât oricare alt tip de cancer al sistemului reproducător al femeii - 150.000 de decese anual. Pentru că este diagnosticat de obicei destul de târziu, doar 45% dintre femei înving boala în primii 5 ani de la diagnosticare.

„Depistat în stadiu incipient, localizat, cancerul ovarian are o rată de supraviețuire la 5 ani de 93%, însă doar aproximativ 15% din cazuri sunt depistate devreme. Unul dintre motivele diagnosticării târzii îl reprezintă simptomele înșelătoare”, spune medicul oncolog dr. Dragos Median.

Simptomele cancerului ovarian sunt adesea confundate cu boli mai puțin serioase, cum ar fi problemele gastrointestinale. Ele includ: creșterea circumferinței abdominale, balonarea persistentă, de lungă durată , senzația de sațietate precoce, dureri în abdomen sau necesitatea frecventă de a urina.

Principalii factori de risc pentru declanșarea cancerului ovarian sunt vârsta, istoricul familial și ereditatea. Există și alți factori, cum ar fi: obezitatea, neutilizarea pilulelor contraceptive, lipsa nașterilor, apariția menstruației mai devreme de 12 ani și a menopauzei la o vârstă mai înaintată. Până la 15% din cazurile de cancer ovarian apar datorită unor mutații genetice moștenite, cu BRCA1 si BRCA2 genele care suferă cel mai frecvent mutații în cancerul ovarian.

5 întrebări care pot fi salvatoare

„Pe www.invingemcancerul.ro găsiți un chestionar cu ajutorul căruia puteți afla daca aveți risc crescut de a face cancer ovarian. Parcurgerea celor cinci întrebări nu durează mai mult de un minut”, îndeamnă Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

El mai atrege atențiea că deși multe femei cred, în mod greșit, că testul Babeș Papanicolau depistează cancerul ovarian, acesta arată de fapt riscul de a face cancer de col uterin.

 

×