x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar

de Dr Dana Tinică    |    16 Noi 2010   •   18:57
Cancerul pulmonar
Sursa foto: /Thinkstock

137899-thinkstockstk120079rke.jpgPe plan mondial, cancerul pulmonar se detaşează de toate neoplaziile prin nefastul loc fruntaş în ceea ce priveşte incidenţa şi mortalitatea. Are o rată mică – doar 15% – de supravieţuire la cinci ani de la depistare, pentru că, de obicei, este descoperit în stadii tardive, când de foarte multe ori a produs metastaze. Cancerul pulmonar nu beneficiază de un sistem de screening, ca alte tumori maligne (de colon, sân, col uterin). Cu toate acestea, cancerul pulmonar este, de fapt, cel mai prevenibil cancer, deoarece în 90% dintre cazuri apare la fumători, iar renunţarea la fumat este salutară: după zece ani fără ţigară, riscul de apariţie a bolii se reduce la jumătate, iar după 15 ani, se apropie de cel al nefumătorilor. Iată un lucru la care ar trebui să medităm, cu atât mai mult luna aceasta, care este în întreaga lume dedicată informării asupra acestei periculoase maladii.

Legătura dintre fumat şi cancerul pulmonar este clară şi documentată ştiinţific. Riscul creşte o dată cu numărul de ţigări fumate zilnic, numărul de ani de fumat şi vârsta la care acest obicei a început. Astfel, pentru cei care fumează un pachet de ţigări pe zi, riscul este de 20 de ori mai mare ca la nefumători, iar dintre cei care fumează două sau mai multe pachete de ţigări pe zi, unul din şapte va muri din cauza cancerului pulmonar.

În ciuda denumirii lor, ţigările “light” sau mentolate sunt la fel de periculoase. În ceea ce priveşte fumatul pipei sau al ţigărilor de foi, riscul este, într-adevăr, mai mic, dar nu trebuie uitat că acestea sunt asociate şi cu alte neoplazii, de exemplu, ale cavităţii bucale, faringelui şi esofagului. Nici fumătorii pasivi nu sunt în afara oricărui pericol. Aceştia au un risc cu 25% mai mare decât nefumătorii de a face boala. În SUA, de pildă, din rândul lor se înregistrează 3.000 de noi cazuri de cancer pulmonar anual şi circa 1.000 de decese. Cancerul pulmonar nu dă de obicei simptome în stadiile iniţiale. Cele mai frecvente manifestări sunt: tuse persistentă, hemoptizie (tuse cu eliminare de sânge), respiraţie dificilă, dureri toracice, răguşeală. Pentru diagnostic sunt necesare teste imagistice (radiografie, tomografie computerizată), biopsie sau examenul citologic al sputei.

 

Tagagism

Cancerul pulmonar este cea mai frecventă neoplazie, în lume înregistrându-se, anual, 1.350.000 de noi cazuri şi 1.200.000 de decese. Cea mai mare incidenţă este consemnată în Marea Britanie şi Polonia. Mortalitatea este mare în majoritatea ţărilor, inclusiv în cele foarte dezvoltate, cum ar fi SUA sau în cele din vestul Europei. În SUA, la o prevalenţă a fumatului de 21% se aşteaptă ca anul acesta să se înregistreze circa 222.000 de noi cazuri şi 157.000 de decese. Incidenţa este mai  ridicată la barbaţi decât la femei. Totuşi, în ultima decadă, morbiditatea a crescut mai rapid la femei, care apare la vârste mai tinere (deşi ele încep, de obicei, să fumeze mai târziu comparativ cu bărbaţii). Intervalul de vârstă cel mai afectat este între 50 şi 70 de ani. În afară de tabagism şi factorii genetici, este incriminată expunerea la anumite substanţe chimice: azbest, radon, arsenic, crom, nichel, vinil clorid. Poluarea, expunerea la radiaţii şi unele afecţiuni pulmonare cronice (BPOC, fibroza pulmonară, tuberculoza) cresc riscul de boală.

×