x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cand alimentatia o ia razna

Cand alimentatia o ia razna

18 Apr 2005   •   00:00

  • de STELUTA INDREI
  • SANATATEA ADOLESCENTULUI
  • Fetele anorexice refuza sa se hraneasc si au o frica intensa de a deveni grase, desi sunt subponderale
    Uneori, anorexia are potential letal. Una din zece persoane anorexice moare, fie se sinucide, fie sufera complicatii precum infarctul sau blocajul renal. "Studiile americane arata o mortalitate de 5%-10% in randul bolnavilor de anorexie. Aceasta tulburare se manifesta prin limitarea drastica autoimpusa a dietei si refuzul de a pastra o greutate corporala la un nivel minim normal. Cele mai afectate de anorexie sunt tinerele, raportul fiind de un baiat la 15 fete", explica asistent universitar Oana Olteanu, psiholog la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

    Imaginea de sine este perturbata

    Anorexia debuteaza intre 15 si 25 de ani, dar exista studii recente care mentioneaza aparitia intre 11 si 30 de ani. Aceasta tulburare se asociaza de foarte multe ori cu o dispozitie proasta sau tendinte depresive.

    Fetele anorexice au o imagine corporala perturbata din punct de vedere psihic, adica percep propria greutate, forma corpului, silueta ca fiind normale in conditiile in care acestea se afla sub nivelul minim. Sunt fete foarte, foarte slabe, dar se percep pe sine ca fiind absolut normale. Uneori, aceste fete prezinta si amenoree (lipsa ciclului menstrual). Persoanele cu tulburari alimentare se izoleaza, isi ascund comportamentul sau neaga ca obiceiurile lor alimentare sunt problematice. Daca, de exemplu, in depresie persoanele sunt total dezinteresate de alimentatie, in anorexie pacientele nu relateaza modificarea apetitului.

    SFATUL MEDICULUI
    Exista doua tipuri de anorexie nervoasa, dar o tanara anorexica poate avea si episoade de tip bulimic. De la psihologul Oana Olteanu aflam ca este vorba despre un tip restrictiv, care presupune limitarea drastica a dietei, al doilea tip referindu-se la accese de hiperfagie convulsiva (ingerarea unor cantitati foarte mari de alimente, urmata de provocarea varsaturilor sau administrarea de diuretice, laxative, clisme sau efectuarea unor exercitii fizice exagerate). Psihoterapia contribuie la formarea unei imagini de sine echilibrate si incearca sa schimbe obiceiurile alimentare.

    TRATAMENT
    Referitor la tratamentul anorexiei, psihologul Oana Olteanu spune ca "recuperarea si ameliorarea sunt posibile in cele mai multe cazuri, dar trebuie atrasa atentia asupra potentialului letal. Conduita terapeutica este abordata cel mai frecvent in spital, cu internare medicala, in functie de starea tinerei si de pierderea in greutate. Exista si situatii severe, asociate cu depresie, risc de suicid, criza familiala, si atunci se recomanda internarea". Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

    Tinerele cu bulimie au un apetit excesiv, ele consumAnd foarte multe alimente Intr-un timp scurt
    Bulimia afecteaza predominant tot sexul feminin, raportul fiind de un baiat la 10 tinere. Debutul tulburarii se inregistreaza in jurul varstei de 15-16 ani.

    Ingerarea de alimente de tip bulimic este episodica, necontrolata, rapida si compulsiva, urmata sau nu de evacuare provocata prin voma, laxative, diuretice, clisma. De exemplu, in doua ore, fetele bulimice se indoapa cu o cantitate impresionanta de alimente.

    Potrivit psihologului Oana Olteanu, elementul specific bulimiei este ca aceste episoade de consum necontrolat de alimente sunt insotite de senzatia de lipsa de control asupra mancatului. Fetele au sentimentul ca nu se pot opri din mancat, desi le este frica de ingrasare. Si tinerele bulimice sunt obsedate de aspectul corporal.

    Cauze

    In general, nu sunt cunoscute cauzele tulburarilor de alimentatie, dar exista dovezi ca interactiunea dintre factorii biologici si socio-culturali si vulnerabilitatea specifica adolescentei contribuie la aparitia si generarea anorexiei. Aspectele psihologice ale alimentatiei intervin de la cele mai fragede varste. Exista bebelusi lacomi la mancare si bebelusi mai lenesi.

    S-a constatat ca unele adolescente anorexice au o relatie stransa, dar perturbata cu parintii. In analiza psihologica se descopera un conflict actual cu anturajul sau cu mama, deseori au probleme legate de inceputul sexualitatii, simtindu-se vinovate din cauza acestui aspect. Pe un fond de vulnerabilitate, aspectul legat de importanta pe care societate o pune pe imaginea corporala, modelul socio-cultural cu care tanara incearca sa se identifice devin factori importanti care pot duce la aparitia tulburarilor de alimentatie. Astfel, nevoia de a fi dezirabila si nevoia de control asupra greutatii apar mai frecvent la persoanele care activeaza in domenii unde se pune accent pe imaginea corporala (modeling, balet).

    SFATUL MEDICULUI
    Din punct de vedere psihologic, s-a constatat ca tinerele care sufera de bulimie au o tendinta spre perfectionism si spre realizare sociala. Bulimia este frecvent asociata cu sentimente de respingere sau de neglijare familiala, tendinte depresive, care vin pe un fond de vulnerabilitate. Tinerele bulimice pot avea un istoric de obezitate, un ritm alimentar care oscileaza, adica se ingrasa si slabesc rapid.

    TRATAMENT
    Tratamentul bulimiei nu se face cu internare in spital. Abordarea terapeutica include suportul psihoterapeutic directionat spre normalizarea obiceiurilor alimentare si spre schimbarea modului de percepere a propriei imagini corporale. Pentru ca in spatele fiecarui caz se poate ascunde o problema psihologica, includerea psihoterapiei in tratamentul acestei tulburari este esentiala.
    ×