SANATATEA COPILULUI
Peste jumatate dintre copiii sub 2 ani, in special sugarii, sunt afectati de bronsiolita, o infectie virala respiratorie foarte frecventa incepand din octombrie pana in aprilie.
Sef de lucrari dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, spune ca frecventa crescuta a bolii nu trebuie sa-i ingrijoreze pe parinti. Studiile demonstreaza ca este normal ca un copil sa aiba 5-7 episoade de infectii respiratorii pe an. Acestea contribuie la dezvoltarea sistemului sau imunitar. Din fericire, bronsiolita este pe cat de frecventa, pe atat de tratabila.
In majoritatea cazurilor (90%), bronsiolita este provocata de virusul sincitial respirator, iar in rest de virusuri gripale, metapneumovirusul uman si rinovirusuri. Extrem de rare sunt cazurile de bronsiolita prin infectare cu germeni.
Simptome
Infectia virala este localizata la nivelul cailor aeriene mici si mijlocii. Bronsiolita se caracterizeaza prin debut brusc. Copilul tuseste, stranuta, ii curge nasul, face febra si mai ales prezinta tulburari respiratorii: respiratie rapida si suieratoare (wheezing), oprirea respiratiei pentru cateva secunde (apnee). Pentru ca nu respira normal, micutul nu poate nici sa manance, nici sa consume lichide. Simptomele respiratorii sunt cele care ii fac pe parinti sa se ingrijoreze. Daca micutul devine si cianotic (se invineteste), panica este si mai mare. "Oricum, chiar si in cazul unor simptome mai putin zgomotoase, parintii trebuie sa se prezinte cu micutul la medic pentru investigatii specifice. In plus, manifestarile fiind asemanatoare, numai medicul pediatru este in masura sa diferentieze bronsiolita de alte afectiuni acute ale cailor respiratorii, precum pneumonia, astmul, refluxul gastro-esofagian sau, foarte grav, aspiratia de corp strain sau unele malformatii congenitale", explica medicul pediatru Mihai Craiu.Citește pe Antena3.ro
Fara antibiotice!
Mare atentie! Bronsiolita nu se trateaza cu antibiotice, fiindca este o afectiune virala. Mesajul doctorului Mihai Craiu este categoric: "Un copil cu o boala virala nu trebuie sa primeasca in nici un caz antibiotice".Prevenire
Bronsiolita este extrem de contagioasa. De aceea, recomandarea generala este ca mamicile sau persoanele care supravegheaza copilul sa se spele pe maini de fiecare data cand il ingrijesc. Profilaxia bronsiolitei poate fi facuta si in mod specific, insa nu cu ajutorul unui vaccin, pentru ca inca nu exista. In prezent i se poate administra preventiv copilului imunoglobuline specifice contra virusului sincitial respirator. Problema este ca acest tratament este extrem de scump. Din acest considerent, spune dr. Mihai Craiu, se aplica numai unor copii riguros selectati: cei cu varste sub 2 ani suferinzi de boli pulmonare foarte grave, cei nascuti prematur la mai putin de 32 de saptamani si cei nascuti vara cu greutati foarte mici.
TRATAMENT
|
In urma investigatiilor, lipsa de oxigen constatata se coreleaza cu durata spitalizarii si tratamentul. Daca nivelul de oxigen nu este ingrijorator, tratamentul se poate aplica acasa. Terapia urmareste umezirea secretiilor cu ajutorul aerosolilor astfel incat copilul sa respire si sa inghita mai usor. In mediul spitalicesc se administreaza si un medicament antiviral, numit ribavirina, dar numai prin intermediul aerosolilor cu ajutorul unui aparat special. Tot la spital se aplica tratamentul cu bronhodilatatoare, precum adrenalina. In cele mai multe cazuri (75%), copiii cu bronsiolita pot fi tratati la domiciliu. De remarcat ca, si cu, si fara tratament, bronsiolita se vindeca in aproximativ 10 zile. Tusea, in schimb, poate sa persiste pana la trei saptamani, dar asta nu trebuie sa ingrijoreze familia. Cat timp copilul nu mai are acea respiratie suieratoare inseamna ca nu mai sunt probleme. Doar 25% dintre cazuri necesita spitalizare, iar cei cu insuficienta respiratorie grava (1%-2%) au nevoie de ventilatie mecanica.
|
STIATI CA
|
|