IN MEMORIA LUI VLADUT
Este adevarat ca esecurile in cazurile de copii disparuti sunt aruncate intotdeauna in spinarea politiei. Pe de o parte, si ei sunt blocati in legi si proceduri.
IN MEMORIA LUI VLADUT
Am vazut de curand un film inspirat din fapte reale. Adevarat, trist, descurajant. Actiunea se petrece in Dublin, in 1996, si se invarte in jurul unui ziarist de investigatii care a incercat sa indrepte lumea. Probabil multi dintre cei care citesc acum au vazut deja filmul respectiv. Ajungand intr-o zi intr-un cartier al Dublinului, jurnalista (pentru ca este vorba despre o femeie) a dat peste un peisaj socant. Copii care se jucau cu seringile de pe jos - seringi folosite care tapetau trotuarul. Adolescenti incoerenti care erau ingramaditi in locuri insalubre si care se vindeau pentru o doza. Imagini cutremuratoare care au facut-o sa scormoneasca lumea traficantilor de droguri.
S-a apropiat prea mult, nu a cedat la presiuni si amenintari si a fost impuscata. In timpul investigarii traficantilor a descoperit o lege in Constitutia Irlandei care sustinea activitatea acelor infractori prin indiferenta. Averile lor uriase, neacoperite, nu ridicau semne de intrebare datorita acelei legi. A facut sesizari la toate nivelurile, insa nu s-a produs nici o schimbare, desi era clar ca legea, fiind veche, nu era conforma realitatii din Irlanda. Jurnalista a fost executata in plina strada, iar in urma mortii ei in Irlanda s-a schimbat Constitutia, s-au schimbat legi, norme si proceduri. Lumea a iesit in strada si a inceput sa lupte prin manifestatii impotriva traficantilor. Oamenii care-si pierdusera copiii sau fratii din cauza consumului de droguri ieseau si inainte in strada, dar timid. In anul urmator lucrurile s-au mai domolit in randul traficului de droguri, iar infractionalitatea a scazut cu 15%. Dupa ce filmul s-a terminat, am intrat intr-o stare letargica, urmata de o profunda deznadejde. Nu-mi dadeam seama de ce trebuie neaparat sa moara cineva pentru a se schimba niste legi despre care se stie ca sunt proaste. Acum abia imi este clar ca inertia autoritatilor este la fel peste tot. Unii se trezesc mai devreme, ceilalti mai tarziu, iar altii niciodata. Peste tot, numai dupa ce dispare un om cunoscut, in jurul caruia s-a facut mare valva, legiuitorii se gandesc ca ar trebui schimbat ceva care nu functioneaza. Niciodata inainte! Pot muri zeci de copii necunoscuti, zeci de adolescenti, adulti, varstnici, nimeni nu striga cu voce tare ca e din cauza incompetentei crase a unor cadre sau a legilor care sunt depasite. Chiar daca se mai spune din cand in cand, firav, nu se intampla nimic, nu se schimba nimic, oamenii continua sa moara, iar totul se arunca in spinarea lui Dumnezeu sau a sortii.
Citește pe Antena3.ro