x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cand te pieptani cu prosopul

Cand te pieptani cu prosopul

de Steluta Indrei    |    26 Iul 2005   •   00:00
Cand te pieptani cu prosopul
FRUMUSETE
Numerosi barbati dezvolta un veritabil complex de inferioritate o data cu pierderea parului.
"Ca implicatie emotionala, barbatul are o preocupare aproape obsesiva pentru podoaba capilara, mai ales la varsta de 30-40 de ani", spune dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina. Treptat, barbatii pot sa accepte ideea ca si chelia face parte din viata si ca nu este un defect. In ajutorul lor vine si moda actuala, cand parul ras in cap este in mare voga. Asta ii face pe unii sa se impace mult mai usor cu propria persoana. Alti barbati insa devin complexati si cauta tot felul de solutii pentru a stopa caderea parului, pentru a masca sau reacoperi chelia.

Medicamentul-minune


In ultimii 10 ani se utilizeaza un medicament pe baza de finasterida, care impiedica actiunea unei enzime de la nivelul radacinii firului de par, enzima considerata principala cauza a calvitiei la barbat, explica medicul Mihaela Leventer, presedintele Societatii Romane de Medicina Estetica. Medicamentul respectiv, administrat in doze de un miligram pe zi, mentine firele de par existente si permite revigorarea radacinilor. Astfel, determina o crestere a firelor de par in radacinile care intrasera in repaus.

Potrivit dr. Mihaela Leventer, in momentul de fata, acesta este considerat tratamentul cel mai eficace al calvitiei, perioada in care poate fi administrat ajungand la doi ani succesiv. Specialistii iau in calcul chiar administrarea tratamentului profilactic de la 18-19 ani. Ei spun ca, daca s-ar face acest lucru, barbatul nu ar mai avea calvitie. Tratamentul este indicat de la varsta de 18 ani pana la 40 de ani. Poate fi administrat si la varste mai inaintate, insa din pacate nu si-a dovedit aceeasi eficienta.

Terapie adjuvanta


In afara de acest medicament, se recomanda administrarea de suplimente nutritive pe baza de seleniu, zinc, vitamina B6. De asemenea, sunt indicate substante revulsive, cum ar fi minoxidilul, care se aplica la radacina firului de par pentru stimularea circulatiei locale. In acest fel se asigura aportul de substante hranitoare la radacina firului de par. Tot ca terapie adjuvanta se pot utiliza sampoanele neagresive, recomandate de producatorii de medicamente pentru caderea parului.

Implantul de par


Barbatul care are calvitie deja instituita, iar firele ramase sunt viguroase, de culoare inchisa sau grizonate, poate beneficia de implant de par. "Aceasta operatie, care a facut mare valva in urma cu 15-20 de ani, consta in mutarea radacinii firelor de par viguroase, capabile sa supravietuiasca, din zona cefei spre zona de calvitie", precizeaza dr. Leventer. In general, se urmareste o alta distributie a firelor de par astfel incat sa se obtina acoperirea cheliei. Daca in urma cu 10 ani, de cand dr. Mihaela Leventer a inceput sa faca astfel de interventii, se numarau firele de par mutate dintr-o parte in alta, acum tehnica s-a perfectionat atat de mult incat se evalueaza rezultatele in functie de gradul de acoperire. In prezent, implantul se face pe grafturi. Graftul inseamna o bucata de piele cu una sau mai multe radacini de par.

Graftul se distribuie in zona primitoare in functie de frizura pe care a avut-o individul, de directia firelor de par si de existenta altor fire sanatoase, pe care medicul nu trebuie sa le distruga, ci sa le conserve. Legat de reusita implantului de par, medicul Mihaela Leventer spune ca un grad mare de acoperire dau grafturile care au mai multe fire de par si care pot fi amplasate in crestetul capului. Tot un grad mare de acoperire il au si firele ondulate. Dupa implanturi succesive se poate ajunge chiar la reconstructii de par foarte naturale, pentru ca amplasarea grafturilor se face in asa fel incat sa nu se creeze impresia unor linii sau smocuri de par gen papusa.

STIATI CA


  • Implantul se face in sedinte succesive, la intervale de 3-4 luni, iar un tratament poate dura 2-3 ore, in functie de suprafata care trebuie acoperita.
  • Desi dr. Mihaela Leventer face in mod curent implanturi de par, ea spune ca in Romania nu exista o dezvoltare in acest domeniu asa cum se intampla in Occident.
  • Chelia sau calvitia - denumita de medici alopecie androgenetica - este un fenomen care apare in principal la barbati. De obicei, treptat, pe masura ce imbatraneste, barbatul incepe sa-si piarda podoaba capilara. Dar pierderea parului poate debuta si de la 18-19 ani, cand intra in actiune secretia de testosteron.
  • CHEIA SUCCESULUI. In toate tratamentele de stimulare a cresterii parului, secretul este perseverenta, pentru ca radacina de pe scalp, in momentul in care este parasita de firul de par, ramane in repaus o perioada de 3 luni. Dupa aceea incepe sa formeze un fir nou. De aceea este nevoie sa stimulam radacina respectiva mai mult de 3 luni pana incepem sa observam aparitia primelor fire de par. Din acest motiv cei care sunt hotarati sa-si acopere chelia trebuie sa se pregateasca pentru tratamente de lunga durata.

    SAMPOANE. In general, producatorii de medicamente prefera ca, pe langa acestea, sa scoata pe piata si un sampon potrivit, astfel incat sa nu aiba surpriza ca tot ceea ce reusesc sa restructureze prin tratament se va deteriora din cauza unor sampoane inadecvate. Substantele chimice din sampon nu au capacitatea sa penetreze pielea la nivelul firului de par. Samponul este pur si simplu un sapun lichid, care curata firul de par. De aceea ideea folosirii unui sampon impotriva caderii parului este o exagerare, nicidecum o solutie reala farmaceutica.

    ×
    Subiecte în articol: mihaela leventer leventer