Care este momentul ideal pentru a consuma fructe. Amalia Arhire: Atunci nu e bine să consumi deloc
Acestea aduc un aport important de nutrienți în organism indiferent de oră. Cu toate acestea, părerile sunt împărțite. Unii spun că oferă mai multe beneficii dacă sunt consumate după-amiaza, iar alții sunt de părere că momentul ideal este dimineața, cu un pahar de apă.
Totuși, nu există studii care să arate că intervalul orar afectează sănătatea.
Părerile potrivit cărora mâncatul de fructe în a doua parte a zilei sunt asociate mai degrabă cu creșterea nivelului de zahăr din sânge. Însă sistemul digestiv este pregătit să lucreze în orice moment din zi.
Astfel încât alegerea fructelor la gustarea de după-amiază este o opțiune excelentă. Fructele conțin fibre și carbohidrați, ceea ce înseamnă că durează mai mult timp pentru a fi digerate față de carbohidrații simpli, cum este pâinea albă. Prin urmare, acestea ne ajută să avem senzația de sațietate mai mult timp, potrivit Medical News Today, citat de dcnews.ro.
Totodată, fructele conțin fibre, vitamine și minerale iar consumul de fructe împreună cu o grăsime ori proteină sănătoasă oferă energie pentru mult timp. Se pot combina cu o mână de nuci, avocado ori semințe.
Cine nu poate consuma fructe
Medicul nutriționist Amalia Arhire, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL care sunt persoane care nu ar trebui să consume fructe.
”Nu există un moment ideal pentru a consuma fructe, mai degrabă există un moment când e bine să nu consumăm deloc fructe - acesta fiind după ora 18:00.
Mai ales cei care au reflux gastroesofagian sau gastrită e bine să nu manânce citrice, kiwi, guava sau mere pe stomacul gol”, spune aceasta.
Persoanele cu reflux acid trebuie să evite și alte alimente, cum sunt condimentele și băuturile carbogazoase. Cei care preferă dieta din cereale integrale, legume, fructe și grăsimi sănătoase vor vedea că simptomele se ameliorează.
Refluxul gastroesofagian este atunci când conținutul stomacului se deplasează înapoi în sus pe conducta alimentară în mod regulat. Regurgitarea este, de obicei, pe termen lung și poate duce la simptome inconfortabile, inclusiv arsuri la stomac și dureri în partea superioară a abdomenului. Severitatea afecțiunii este adesea legată de dieăa și stilul de viață.
Unele persoane evită alimentele care provoacă simptomele, cum sunt cafeaua și ciocolata, dar această alegere nu este susținută de studii clinice.
Alimente care declanșează refluxul gastric
- ciocolată
- mentă
- băuturi carbogazoase
- băuturi acide, cum ar fi sucul de portocale și cafeaua
- cofeină
- alimente acide, cum ar fi sosul de roșii și citricele
- alimente picante
- alcool
În ghidurile din 2022 pentru diagnosticarea și gestionarea refluxului gastroesofagian, Colegiul American de Gastroenterologie sugerează evitarea alimentelor declanșatoare pentru a ajuta la gestionarea simptomelor. Cu toate acestea, ei afirmă, de asemenea, că există puține dovezi care să susțină această recomandare, mai scrie Medical News Today.