x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Candidata la chirurgie estetica

Candidata la chirurgie estetica

03 Ian 2006   •   00:00
Candidata la chirurgie estetica
SANATATEA FEMEII
Fiecare din noi ar dori sa schimbe ceva in aspectul exterior. Sanii prea mici sau prea mari. Grasimea de pe talie. Nasul coroiat. Urechile clapauge. Ridurile din jurul ochilor sau pungile de sub ochi. Pometii cazuti. Buzele subtiri sau asimetrice.
Intr-un moment sau altul, din punct de vedere fizic, suntem cu totii candidati la chirurgie estetica. Dar cati au curajul sa treaca la fapte? Ce se intampla intre dorinta si decizia de a face o operatie estetica? De ce apeleaza femeile la chirurgia frumusetii? Raspunsurile ni le ofera dr. Radu Voicu, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Universitar CF 2. "Majoritatea pacientelor care vor sa apeleze la operatii de chirurgie cosmetica doresc sa arate tinere, asa cum se simt, sau vor sa modifice ceva ce le-a deranjat multa vreme. Este greu de spus daca chirurgia cosmetica reprezinta solutia ideala. Raspunsul se poate da dupa o analiza atenta si personalizata in urma unor discutii dintre paciente si medic. Deoarece numai stiind precis motivele pentru care se efectueaza operatia se poate asigura si succesul acesteia", apreciaza chirurgul plastician.

Pacienta ideala


Semnele procesului de imbatranire sunt inevitabile, dar chirurgia plastica le poate opri sau ameliora. De aici renumele acestei metode de a face minuni. Cu toate acestea, stabilirea intentiilor si a starii normale de sanatate emotionala sunt cruciale atunci cand medicul analizeaza daca o pacienta este o candidata corespunzatoare pentru chirurgie. Candidata ideala are deja o imagine buna a corpului, insa doreste sa-si imbunatateasca o anumita trasatura - nu intregul organism sau mintea. Exista o "linie delicata de demarcatie" intre dorinta de imbunatatire prin chirurgie estetica si o preocupare vanitoasa si nesanatoasa privind propria infatisare. Cu alte cuvinte, o persoana obsedata de infatisarea sa, care doreste sa schimbe cu orice pret un anumit aspect, nu va fi niciodata multumita de operatia care i se face. Pentru ca asteptarile ei sunt in total dezacord cu ceea ce se poate corecta. Ce se intampla in acest caz? Isi doreste alta operatie si alta operatie... Nici femeile care vin la consultatie cu fotografia Pamelei Anderson, spunand ca vor sa arate la fel, nu sunt candidate ideale.

Imaginea corporala


Definita drept propria perceptie a infatisarii fizice, imaginea corporala poate juca un rol important in respectul de sine al multor persoane. Chirurgia estetica a mai fost denumita si "chirurgie a sufletului", deoarece imbunatatirea infatisarii fizice poate exercita o influenta pozitiva asupra increderii in sine. Acest lucru este valabil cu precadere la persoanele care sunt luate peste picior pentru urechile lor mari sau pentru nasurile ca Pinocchio.

Medicul Radu Voicu atrage atentia ca "pacientii care sunt extrem de nemultumiti de propriul corp nu sunt candidati pentru chirurgia cosmetica, deoarece s-ar putea ca ei sa nu fie niciodata multumiti de sine, indiferent cat de mult investesc in infatisarea lor exterioara. In plus, daca se doreste chirurgia cosmetica, deoarece se considera ca asta va ajuta o casatorie care nu mai functioneaza bine sau va contribui la obtinerea slujbei visate, decizia nu este binevenita".

Imaginea corporala tine de personalitatea noastra. Dorinta de a arata bine este existenta in caracterul nostru. Unii acorda prioritate infatisarii corporale si chipului pentru ca asa simt, altii pentru ca se simt obligati, de exemplu, din cauza jobului.

Intr-o mai mica sau mai mare masura, persoane din toate categoriile sociale atribuie o parte a succesului si valorii proprii modului in care arata, spune medicul Radu Voicu. Situatii relevante de viata, educatia, slujba si relatiile sentimentale sunt influentate de modul in care aratam.

Motivatii


Deseori, unele persoane apeleaza la chirurgia plastica fiind motivate de un anumit episod din viata, cum ar fi o promovare in cadrul carierei profesionale. Fie ca e vorba de un director care tinde sa fie mai bine situat intre colegii de afaceri, fie ca e vorba de un angajat oarecare, care doreste sa corecteze o trasatura nedorita, toti isi propun sa arate bine.

Stabilirea motivatiei reale a pacientului reprezinta, de asemenea, un factor de care depinde gradul de multumire a acestuia dupa operatie. De aceea medicul, impreuna cu pacientul este necesar sa evalueze atent daca procedura aleasa este cea corecta. In unele cazuri, chirurgul plastician ii poate recomanda celui care solicita o astfel de operatie si consultarea psihologului.

SFATUL MEDICULUI


Cel mai important lucru de retinut este ca, potrivit medicului Radu Voicu, "chirurgia estetica reprezinta o imbunatatire a infatisarii, ea nu aduce perfectiunea". Ea poate remediaza imaginea proprie si increderea in sine, dar nu reprezinta un panaceu universal pentru probleme emotionale sau sociale care au radacini mult mai adanci. De aceea dr. Radu Voicu recomanda persoanelor care isi propun sa apeleze la chirurgie estetica sa se gandeasca temeinic din ce motive doresc acest lucru. "Numai intelegand aceste aspecte si apeland la intelepciune pacientul poate fi multumit atat fizic, cat si emotional de rezultatele operatiei estetice."

CONDITII. Unele dintre candidatele la interventia chirurgicala doresc sa fie operate cat se poate de repede. Deseori medicul este intrebat: "Domnule doctor, nu ma puteti opera chiar astazi?". Excluzand interventiile chirurgicale de urgenta, care presupun alte norme, in rest orice alt pacient trebuie sa indeplineasca unele conditii optime. Dupa prima consultatie este necesara o alta intalnire pentru efectuarea unui examen clinic. De asemenea, medicul isi va intreba pacienta daca a suferit de unele afectiuni sau daca in prezent are vreo suferinta pentru care urmeaza tratament. In cazul anumitor afectiuni, operatiile estetice sunt contraindicate.

PRODUSE COSMETICE. Dorinta de a avea un aspect placut a generat o adevarata industrie cosmetica. Surprinzator, desi pare costisitoare, chirurgia estetica nu ocupa primul loc in cadrul acestei industrii in ceea ce priveste cheltuielile. "Avand in vedere sumele foarte mari alocate pentru produse cosmetice, ingrijirea parului, exercitii fizice, imbracaminte, diete si tratamente balneo-climaterice, chirurgia cosmetica reprezinta doar o particica din cheltuielile legate de infatisare", considera dr. Radu Voicu. Totusi in ultimul timp s-a constatat o crestere semnificativa a numarului de operatii estetice.
×
Subiecte în articol: chirurgie chirurgia estetica