x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Capitan la 14 ani

Capitan la 14 ani

de Paula Anastasia Tudor    |    13 Ian 2007   •   00:00

IN MEMORIA LUI VLADUT
Ce-ar fi daca la 14 ani ti-ai implini visul de-o viata? Multi ar fi tentati sa zambeasca oarecum malitios la o astfel de intrebare. Sunt persoane carora le trebuie o viata sa-si implineasca visul, sunt persoane carora le mai trebuie si vietile copiilor, chiar si ale nepotilor...
Ce-ar fi daca la 14 ani ti-ai implini visul de-o viata? Multi ar fi tentati sa zambeasca oarecum malitios la o astfel de intrebare. Sunt persoane carora le trebuie o viata sa-si implineasca visul, sunt persoane carora le mai trebuie si vietile copiilor, chiar si ale nepotilor...

Mike nu intra in nici una din categoriile de mai sus. El si-a implinit visul cam tot atunci cand a inceput sa viseze. Si visul lui n-a fost de genul "mi-as dori sa ajung in Caraibe!". Visul lui a fost "vreau sa ajung in Caraibe, dar sa navig singur pana acolo si asta la 14 ani". Asa ca eroul nostru, caci este un erou un copil de 14 ani care reuseste sa strabata singur Atlanticul avand companioni (draguti, dar necuvantatori) doar delfinii timp de sase saptamani, a luat comanda velierului si a pornit sa-si implineasca visul. Un vis deloc usor. Singur la cheremul oceanului, singur la-ndemana disperarii, avand un singur confident - jurnalul. Copilul si marea.

A parasit tarmul Gibraltarului la 18 noiembrie, iar la 3 ianuarie, dimineata, a atins tarmul Antiguei. Desigur ca a fost urmarit tot traseul, desigur ca tatal era cu ochii pe el la cateva mile in urma, dar asta nu i-a facut singuratatea mai usoara si nu l-a ajutat cand a avut probleme cu vasul sau cand era in mijlocul furtunii.

Capitanul de 14 ani, pe numele lui Michael Perham, nu este un personaj de-al lui Jules Verne, desi se aseamana. Este un adolescent britanic care a lasat calculatorul, televizorul, playstation-ul, ipod-ul... si toate -pod-urile, playerele si -oarele specifice varstei si a pornit intr-o expeditie pe ocean ca un adevarat lup de mare.

Iar Mike a devenit cel mai tanar navigator care a traversat singur Atlanticul la bordul unui velier.

Adevaratul capitan din copilul Mike s-a vazut si in afara calatoriei. El a folosit aventura sa pe mare in scop caritabil, strangand bani pentru alti copii "care n-au fost atat de norocosi ca mine". Pentru copiii cu dizabilitati care doresc sa invete sa navigheze.

Daca el si-a implinit visul, acum ii ajuta si pe ceilalti sa o faca.

Pare greu de crezut ca acum, cand adolescentii se intrec in recorduri obtinute la jocuri pe net, exista cate unii care mai considera ca marea aventura poate avea loc in natura, si nu in mediul virtual, si ca se mai pot contura astfel de vise. Dar iata ca sunt!

×
Subiecte în articol: pagina de suflete vis