x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cauzele durerilor de cap. La ce trebuie să fii atent

Cauzele durerilor de cap. La ce trebuie să fii atent

de Redacția Jurnalul    |    26 Feb 2024   •   13:30
Cauzele durerilor de cap. La ce trebuie să fii atent

Există circa 150 de tipuri de dureri de cap, clasificate în două categorii - primare și secundare. Însă specialiștii ne atrag atenția asupra cauzelor.

Motivele pentru care ne doare capul pot ține de aspecte legate de stilul de viață – bem prea puțină apă, nu consumăm suficienți nutrienți, dormim sub 7 ore pe noapte, etc. Însă, uneori, durerea de cap poate anunța afecțiuni mai grave.

Durerile de cap pot fi clasificate în cefalee de tensiune, migrene, cefalee sinusală, cefalee de cluster și cefalee de efort.

Fiecare tip are caracteristici aparte, cum ar fi senzația de presiune în cazul cefaleei de tensiune sau durerea pulsantă în cazul migrenelor. 

Factori declanșatori precum stresul, alimentația sau schimbările hormonale pot contribui la apariția durerilor de cap.

"Perioada aceasta de schimbare de anotimp, în care apar variații mari de presiune atmosferică, de temperatură, de umiditate, apare vântul, încărcătura electromagnetică a aerului se schimbă. Toate acestea reprezintă factori favorizați pentru apariția durerilor de cap. De obicei sunt dureri de cap de tip tensiune, presiune. Îți simţi capul ca într-o menghină sau durerea este pulsatilă. Este însoțită de multe ori cu o senzație de vertij, de astenie și este o fază trecătoare", spune dr. Ruxandra Constantina.

Migrenele, adică dureri de cap intense și pulsatile, pot fi însoțite de greață, vărsături, sensibilitate la lumină și sunet. Acestea pot dura câteva ore sau chiar zile. Migrenele pot avea factori declanșatori precum alimente, stres, schimbări hormonale sau modificări ale somnului.

"Durerile de cap, în primul rând, apar din cauza unui stil de viață dezordonat, haotic, nesănătos. Cei care consumă băuturi energizante, chiar și cele naturale de tip cafea, ceai negru, ceai verde în exces sunt predispuși la a dezvolta dureri de cap".

Și lipsa mișcării este un factor favorizant al durerilor de cap dar și activitatea prea intensă. 

Cefaleea de efort apare în timpul sau după activitatea fizică intensă și poate dura de la câteva minute la câteva ore. Este adesea descrisă ca o durere pulsantă, potrivit antena3CNN.

Durerile de cap pot să apară şi secundar unor boli, cum ar fi diferite infecții la nivelul feței, sinuzite, rinite, otite, afecțiuni dentare, afecțiuni la nivelul ochiului şi altele.
 

×
Subiecte în articol: dureri cap