Anumite afecțiuni fizice ar putea determina apariția unor probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia ori tulburarea bipolară, arată un studiu publicat în JAMA Psychiatry. Astfel, o infecție gravă în organism sau o boală autoimună este probabil să stea la baza acestor probleme, scrie dcmedical.ro.
Cercetătorii danezi au folosit baze de date cu informații medicale, inclusiv înregistrări ale spitalizărilor în această țară. Dintre persoanele născute între anii 1945-1995, circa 92.000 au avut o tulburare de dispoziție. Dintre aceștia, 36.000 au avut o infecție severă sau o boală autoimună, precum diabet, lupus, boala celiacă, înainte de a fi diagnosticați cu afecțiuni psihice.
Astfel, persoanele tratate pentru infecții severe au fost cu 62% mai predispuși să dezvolte o tulburare de dispoziție față de cei care nu au avut nimic. Totodată, boala autoimună a crescut riscul cu 45%. Mai mult, infecțiile multiple ori combinația între acestea și boala autoimună au influențat și mai mult dezvoltarea tulburărilor psihice.
Estimările arată că 12% dintre danezii cu probleme de sănătate mintală sufereau de aceste boli fizice.
„Legătura între infecții, depresie sau tulburări de dispoziție este uimitoare. Dar este important să reținem că atât infecțiile, cât și tulburările de dispoziție sunt foarte frecvente, ceea ce face dificilă eliminarea cauzelor pentru fiecare dintre ele”, spune dr. Michael C. Miller, profesor asistent de psihiatrie la Harvard medical School și membru al comitetului editorial al JAMA Psychiatry.
Acesta oferă tei posibile explicații pentru rezultatele cercetării. Infecția severă și bolile autoimune pot provoca tulburări ale dispoziției, problemele de sănătate mintală pot și ele, la rândul lor, pot declanșa infecții sau boli autoimune, tulburările de dispoziție, infecția severă și bolile autoimune pot avea factori declanșatori comuni.
Anterior, și alte studii au făcut legături între infecții grave sau boli autoimune și problemele mintale.