Studiile din faza incipientă ale vaccinului anti COVID-19, produs de Johnson & Johnson, arată că acesta dezvoltă imunitate, după o singură doză. Efectele secundare sunt minime și constau în dureri de cap și de corp, iar în cazuri rare și febră, scrie CNN.
Cercetările au fost efectuate de către o echipă intenațională de experți, care l-au testat pe circa 800 de voluntari. Acesta a fost administrat în SUA, Olanda și Belgia unui grup de persoane, cu vârste între 18 și 55 de ani, și unui alt grup, de peste 65 de ani. După administrarea primei doze, peste 90% dintre participanți au dezvoltat imunitate până în a 29-a zi de la administrare, și, la toți voluntarii, după două luni. Nivelurile anticorpilor au rămas stabile timp de cel puțin 71 de zile.
Sunt așteptate și rezultatele cercetărilor avansate, de la sfârșitul lunii ianuarie 2021, după care va fi solicitată autorizația din partea Administrației pentru Alimente și Medicamente a Statelor Unite (FDA).
FDA a autorizat, până acum, utilizarea de urgență a două tratamente anti COVID-19, realizate de Pfizer/BioNTech și Moderna. Eficiența acestora este de circa 95%, după două doze. Aceste vaccinuri folosesc ARN sau ARNm messenger - o nouă tehnologie de vaccinare.
În schimb, cel produs de Johnson & Johnson folosește o altă metodă, prin utilizarea unei versiuni mai slabe a unui virus obișnuit de gripă, numit adenovirus 26, care transportă materialul genetic din virus în organism, determinând celulele umane să producă porțiuni de virus, care sunt apoi recunoscute de sistemul imunitar.
Un vaccin administrat în doză unică are evidente avantaje logistice, comparativ cu un tratament administrat în două doze.
Toate companiile care dezvoltă vaccinuri împotriva noului coronavirus au fabricat doze chiar și în timpul testelor, astfel încât să le poată lansa pe piață cât mai repede.
Johnson & Johnson a încheiat deja u precontract de 100 de milioane de doze pentru guvernul SUA, după autorizare, însă se află în întârziere.