x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce NU știai despre stres. Cum se transmite și ce trebuie să faci

Ce NU știai despre stres. Cum se transmite și ce trebuie să faci

de Redacția Jurnalul    |    14 Dec 2023   •   18:00
Ce NU știai despre stres. Cum se transmite și ce trebuie să faci
Sursa foto: Hepta

Stresul se transmite de la o persoană la alta, potrivit studiilor realizate în ultimii ani.

Stresul este contagios, spun neurocercetătorii | Oamenii pot mirosi, la propriu, cât de stresați sunt cei din jur

 

Astfel că un membru de familie, un coleg, sau chiar un străin stresat poate transmite starea și celor din jur, mai ales persoanelor empatice. 

Cercetătorii de la Institutul Max Planck din Leipzig și de la Universitatea din Dresda au derulat un studiu care arată că stresul este contagios. Oamenii de știință au observat că unii voluntari au observat alți oameni, în timp ce erau supuși unor situații de tensiune psihologică, apoi le-au măsurat nivelurile de cortizol, hormonul stresului. În urma experimentului, acesta a crescut la 26% dintre observatori. Iar dacă exista o relație intimă cu persoana aflată sub presiune, procentul cazurilor în care a existat o creștere a hormonului s-a majorat la 40%.

Acest efect ”viral” al stresului este cauzat de empatie, care duce la identificarea cu ceea ce trăiește persoana stresată. Acest lucru este valabil și atunci când acesta din urmă este văzut, spre exemplu, într-un videoclip. Potrivit cercetătorilor,  filmele și emisiunile TV înfiorătoare pot crește nivelul de stres al telespectatorilor, scrie Focus.

Stresul poate fi mirosit

Heidi Hanna, membru al Institutului American de Stres și autoare a cărții Stressaholic, stresul secundar este rezultatul capacității noastre înnăscute de a percepe potențiale amenințări din mediul nostru.

"Cei mai mulți oameni au trecut prin experiența de a petrece timp cu cineva care declanșează un răspuns de stres doar intrând pe ușă. Acesta poate fi un răspuns condiționat de interacțiunile anterioare, dar poate fi, de asemenea, o comunicare energetică transmisă prin schimbări foarte blânde ale ritmurilor bio-mecanice, cum ar fi ritmul cardiac sau ritmul respirației."

Indicii care provoacă stresul pasiv pot fi schimbări foarte subtile la persoanele din jurul nostru la locul de muncă, dar care pot avea totuși un impact major.

De fapt, nu trebuie să vezi sau să auzi pe cineva pentru a-i sesiza stresul. Poți să-l miroși. Noile cercetări arată că stresul îi face pe oameni să emane hormoni speciali de stres, care sunt percepuți de simțurile olfactive ale celorlalți, potrivit Harvard Business Review.

Creierul poate chiar să detecteze dacă "feromonii de alarmă" au fost eliberați din cauza unui stres scăzut sau a unui stres ridicat. 

Cum se transmite stresul

Stresul pasiv se referă la stresul emoțional sau psihologic pe care îl pot resimți persoanele care se află în preajma sau interacționează cu o persoană stresată. Deși este evident ne simțim afectați atunci când persoanele dein jur sunt în suferință, este posibil să fim stresați de alți adulți, de care nu ne pasă? Aici intervine cu adevărat efectul de contagiune a stresului.

Atunci când organismul începe să arate primele semne de stres, totul, de la sănătatea fizică și cognitivă până la emoțiile și comportamentele noastre, poate fi afectat, conform Asociației Americane de Psihologie. Este astfel important să minimizăm stresul secundar pe care îl resimțim.

Primul lucru pe care îl poți face dacă suferi de stres pasiv este să identificai cine sau ce ar putea fi cauza și apoi să te distanțezide aceasta. De exemplu, dacă ai un partener care lucrează de acasă și își poartă cu el stresul de la serviciu în casă. Încearcă  să stabilești niște limite care îl vor ajuta să facă diferența între spațiul de lucru și cel de acasă. Aceste limite pot ajuta la minimizarea stresului secundar pe care îl resimți din cauza faptului că celălalt își aduce problemele acasă de la serviciu. 

Menținerea controlului

Totodată, este important să vă recâștigi controlul asupra sănătății fizice și mentale, ceea ce poate implica luarea de pauze adecvate pe parcursul zilei, efectuarea de exerciții fizice pentru a gestiona nivelul de stres, vizitarea unui terapeut pentru a gestiona emoțiile și, în general, menținerea unui organism sănătos prin somn bun, alimentație și eliminarea alcoolului și a stimulentelor, conform Sutter Health.

În timp ce stresul poate fi contagios, "cheia este să simți că ai suficiente resurse pentru a face față situației sau persoanei și, chiar dacă nu ai, să știi că, dacă ești copleșit sau experimentezi ceva negativ, va trece și te poți descurca", spune Lewis.

×
Subiecte în articol: stres contagios