x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Ce scor obţine astmul?

Ce scor obţine astmul?

22 Mai 2007   •   00:00

Care sunt intrebările menite a stabili starea bolii astmatice? In primul rănd, medicul il intreabă pe astmatic dacă se trezeşte noaptea in crize de sufocare şi şuierături in piept. A doua intrebare: dacă simptomele astmului ii perturbă sau nu activitatea. Apoi astmaticul este intrebat dacă simptomele bolii il deranjează şi in timpul zilei, dacă simte şuierături in piept, dacă tuşeşte şi are senzaţia de sufocare. A patra intrebare este căt de des işi dă cu spray-ul bronhodilatator pentru a ieşi din criză.

In funcţie de răspunsuri se stabileşte un scor total. Dacă prin adunarea punctelor omul intruneşte punctajul maxim de 25, astmul este perfect ţinut in frău. Intre 20 şi 24 de puncte, că boala este bine controlată. Dacă se insumează sub 19 puncte, astmul nu este ţinut in frău şi se impune schimbarea tratamentului.

Medic primar dr. Irina Strămbu, director ştiinţific la Institutul Naţional de Pneumologie M. Nasta, spune că s-a descoperit un spray modern ce vizează latura cronică, şi nu crizele de astm: o combinaţie de cortizon cu bronhodilatator, dar cu acţiune lungă de opt-zece ore.

×
Subiecte în articol: pulsul medicinei