Cardul de sănătate va deveni, de la 1 mai, singurul instrument care permite decontarea serviciilor medicale, a anunţat, ieri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Iată în ce cazuri suntem obligaţi să-l folosim
De luna viitoare, pacienţii care merg la medic sau îşi iau de la farmacie medicamentele compensate sunt obligaţi să utilizeze cardul de sănătate. Cardul se foloseşte la fiecare vizită la medic, inclusiv la medicina dentară, la momentul acordării serviciilor. La fel este şi în cazul tratamentelor de reabilitare medicală, inclusiv acupunctura, chiar dacă se fac la domiciliu. Pentru analize, cardul se prezintă la momentul recoltării probelor sau momentul depunerii probelor de către pacient.
În cazul internării în spital, cardul se prezintă la internare şi externare. În cazul internării, cardul nu se prezintă doar dacă este vorba de o urgenţă medicală. În cazul externării, cardul nu se foloseşte dacă pacientul decedează sau este transferat la alt spital. Cardul se prezintă şi la farmacie, când titularul îşi ridică medicamentele compensate. De asemenea, dacă pacientul ridică echipament medical pentru folosirea acasă, prezintă cadrul la ridicare. Medicamentele sau echipamentele pot fi ridicate şi de alte persoane, însă acestea vor trebui să folosească propriul lor card sau un act de indentitate.