x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Cea mai bună strategie de a învinge virusul HIV: prevenţia

Cea mai bună strategie de a învinge virusul HIV: prevenţia

29 Sep 2012   •   21:00
Cea mai bună strategie de a învinge virusul HIV: prevenţia

Este dificil sa ne imaginam ca, pana in urma cu aproximativ 20 de ani, nimeni nu auzise vreodata de SIDA. Desi oamenii de stiinta au identificat pentru prima data virusul imunodeficientei dobandite (HIV, virusul care determina SIDA), in 1959, doar la sfarsitul anilor '70 aceasta si-a facut aparitia. In ziua de azi, se estimeaza ca 42 de milioane de persoane din intreaga lume au HIV/SIDA. Oamenii continua sa considere SIDA o boala "masculina', dar rata infectiei la femei a crescut constant.

Majoritatea femeilor sunt contaminate cu virusul respectiv prin sex cu perteneri infectati sau prin injectarea de droguri cu o seringa contaminata. Femeile care sufera de alte afectiuni cu transmitere sexuala prezinta un risc mai mare de a se infecta cu virusul HIV.

HIV poate supravietui in organism ani de zile, fara sa produca simptome. In fazele initiale, singura modalitate de a afla daca ai fost expusa la virus este de a face o analiza de sange.

Cercetatorii au facut progrese uriase in intelegerea virului HIV, dar inca nu exista vindecare. Totusi, este posibila frecvent reducerea nivelurilor virusului din organism prin administrarea unei combinatii de medicamente antivirale. Exista numeroase medicamente din care se face selectia, astfel incat, daca o combinatie nu este eficace, alta probabil ca va fi.

Pana cand se va descoperi o cale de a invinge virusul, cea mai buna strategie este evident preventia. Pentru femeile care nu sunt implicate in relatii pe termen lung, stabile, acesta inseamna folosirea, de fiecare data, in timpul contactului sexual, a prezervativului. Sexul cu prezervativ nu este atat de spontan precum si-ar dori femeile, dar este una dintre cele mai bune modalitati de a ramane sanatoasa si neinfectata.

×